Похотта и любовта са две понятия, които са свързани с взаимоотношенията. Доста хора не биха могли да посочат какви са различията между двете, но в тази статия ще се опитаме да хвърлим малко светлина върху това.

Да започнем с похотта. Обикновено говорим за похот, когато човек търси само удоволствие без обвързване. Днес можем да видим това в еднократните сексуални отношения, приятелствата с привилегии и всякакви други неангажиращи сексуални контакти.

Следователно похотта не трябва да бъде обвързана с любовта. Това са две понятия, които могат да бъдат независими едно от друго. Но може ли да има похот в любовта.

Похотта и любовта могат да бъдат свързани, въпреки че не винаги е задължително. Любовта включва много повече неща, например ангажираност, желание да изградите нещо повече с другия човек (семейство, деца, бъдещи планове) и нужда да изживеете множество преживявания с любимия.

Тя предполага да поставяте потребностите на човека до себе си наравно със своите и заедно да образувате едно цяло.

Въпреки че много влюбени двойки се желаят взаимно и можем да говорим за похотта от положителна гледна точка, има хора, които са асексуални.

Това означава, че те не изпитват желание, но изпитват любов към другия. Следователно похотта и любовта могат и не могат да бъдат взаимосвързани.

При похотта само физическото има значение. Човек, който просто иска да остане една нощ или да си прекара добре между чаршафите, но нищо друго, е движен от похотта. Желанието, което изпитва, се основава на физическия външен вид и най-простото привличане.

Разбира се, от сексуална гледка точка е възможно такъв човек да помисли и за вашите потребности, но нищо повече.

Когато говорим за любов, не можем да пренебрегнем чувствата. Въпреки че има моменти на похот, това, което чувствате към другия човек, винаги е там. Привързаност, уважение и възхищение са някои от думите, които най-добре могат да ни помогнат да дефинираме това. 

Похотта търси сексуално удовлетворение. Нещо, което я разграничава в рамките на една любовна връзка, е сексуалното удовлетворение. В любовта можете да наслаждавате на интимните отношения, дори те да не предполагат достигането до оргазъм и това да не бъде разочароващо.

Точно обратното се случва що се отнася до похотта. Когато единствено тя е на лице, крайна цел от прекараното време под завивките с даден човек е кулминацията. 

Любовта е трайна, а похотта е моментно нещо, така че връзките, базирани единствено на нея (без обвързване), не издържат. В един момент може привличането да намалее и тогава няма да има нищо, което да поддържа отношенията, както е в случая с любовта.

Както установихме, реално погледнато похотта и любовта могат да присъстват заедно в една любовна връзка. Има обаче асексуални двойки, които могат да се справят и без това желание.

А също и хора, които оставят любовта настрана, за да се съсредоточат върху похотта. Когато това се случи, отношенията са нестабилни и егоистични. Има значение само задоволяването на собствените нужди и се обръща твърде малко внимание на чувствата на другия.