Грозен екшън опорочи празника в Първомай. Започнал нормално, по канон, ваденето на кръста завърши не само с бой, но и с размахан полов орган и счупен символ на вярата. След задължителната литургия, шествието с иконите пое към фонтана пред пощата. Там събралото се множество търпеливо изслуша службата за освещаването на водата.

Грозните сцени се разиграха веднага, след като отец Станимир хвърли кръста. 9 млади мъже се хвърлиха в битка все едно на живот и смърт, предаде Първомай нет. В мелето не стана ясно кой пръв е стигнал до кръста, но три момчета го издигнаха над главите си – Манол Георгиев, Христос Христозов и Мирослав Митрев.

На друго мнение обаче беше мургавата част от публиката, според която ромът Георги пръв е хванал кръста. В подкрепа на това твърдение един от неговите приятели извади „обрязан аргумент“, от който публиката онемя. Стигна се до намеса на полицията, а отец Станимир примирено призна, че Георги е бил пръв. След благословията му беше дадена и наградата от 200 лева. В разигралите си грозни сцени пострада и кръстът, който излезе от водата с пречупено рамо.

Празникът разочарова присъстващите, а това даде повод на отците да заявят, че следващата година ще скачат само момчета, които носят кръщелното си свидетелство.

Снимки от боя за кръста в Ботевград - вижте ТУК

TrafficNews.bg