Думата фетиш първоначално започва да се използва през XVIII век. С нея са се обозначавали предмети, използвани в религиозни ритуали.

По-късно в психологията навлиза понятието сексуален фетишизъм. В този случай фетишът се явява предмет, част от тялото, миризма, които се превръщат в източник на сексуална възбуда.

Като цяло всичко може да се превърне във фетиш за даден човек. Съществува схващането, че фетишистите са хора със сексуални отклонения. Истината е, че почти всички хора имат своите фетиши и сексуални предпочитания, но не винаги обръщат внимание кога, как и от какво се възбуждат, т.е. може да говорим за познати и непознати фетиши.

Груповият секс, обувките, удоволствието от уриниране върху някого, обличането на дрехи на противоположния пол, възбудата от докосването на стъпала и ходила, доминацията и подчинението, ролевите игри, ексхибиционизмът, при който сексуалното удоволствие е свързано с показване на гениталиите пред непознати, са сред най-познатите сексуални фетиши в наши дни.

Има обаче фетиши, които са по-малко известни, но за сметка на това доста необичайни. Днес ще ви представим 10 от тях.

10. Сомнофилия

Сънят е изключително важен за вас, за да може да сте пълноценни и отпочинали на следващия ден? Вероятно и за вашия партньор също, но, ако той страда от сомнофилия, то вашият сън би му причинил и силна сексуална възбуда. Фетиш, известен още като синдрома на „спящата красавица”. При него сексуално удоволствие може да достави и самият процес по събуждане на партньора с някакъв вид сексуална активност, възможно е да включва и насилие. Думата произлиза от латинската „somnus“ (сън) и гръцката „philia“ (обич).

9. Менофилия

Тук ще спестим коментара си. Става въпрос за сексуален фетиш, изразяващ се в необходимост сексуалната партньорка да е в своя менструален период, за достигане до сексуална възбуда или оргазъм. Психолозите обясняват този фетиш с възможни определени събития през пубертета, които са оставили траен отпечатък върху съзнанието.

8. Флатуленция

Отделянето на газове е нещо напълно нормално за всеки човек, но обикновено избягваме да го правим на обществени места и всячески се стараем да го прикрием. Възможно е дори да изпитаме силно притеснение и неудобство, ако го направим пред партньора си, особено, ако сме в началото на връзката си. Е, не така стоят нещата с този фетиш. При флатуленция се изпитва силна сексуална възбуда към отделянето на стомашни газове от сексуалния партньор или от околните. Може да се дължи на нормален физиологичен процес, прием на определени храни и напитки, заболявания и други. Сексуалният фетиш към отделянето на газове често се обяснява с различни психични разстройства.

7. Формикофилия

Страх ви е от паяци, а мухите са ви гнусни? Не така смятат формикофилите. Те изпитват силна сексуална възбуда от полазване на насекоми. Формикофилията е форма на зоофилия, която представлява сексуални пориви, предпочитания или фантазии, включващи различни насекоми. Процедурата включва поставянето на насекоми в близост или върху гениталиите, както и по други части на тялото, като желаният ефект може да бъде постигане на парене, сърбеж или причиняване на психологически стрес на друго лице.

6. Назофилия

Не харесвате носа си? Струва ви се твърде остър или пък малък? Ако попаднете на човек с фетиша назофилия, вашето мнение няма да има значение, той със сигурност ще хареса носа ви. Назофилията представлява сексуално желание и фантазии, включващи носове. Изразява се в докосване, смучене или целуване на чужди носове, както и сексуалните фантазии, свързани с тях. Състоянието може да се дължи на генетични нарушения, сексуални проблеми, шизофрения, биполярно разстройство, психични травми и др.

5. Педиофилия

Обикновено куклите са за децата и колекционерите. И обикновено са за невинни игри. Не толкова невинни обаче са игрите с кукли при педиофилите. Те изпитват силна сексуална възбуда от наблюдението или докосването на кукли. За разлика от педиофобията, при която се наблюдава ирационален страх от кукли, педиофилите постигат пълна сексуална наслада от съприкосновението с тях.

4. Дакрифилия

Всеки е имал тежки моменти и дори на най-закоравелите мъже се случва да отронят някоя и друга сълза в силно емоционален момент. Едва ли си представяте обаче, че в подобна ситуация е възможно да привличате сексуално някого и то именно заради тъжния ви плач и горещи сълзи. При състоянието, известно като дакрифилия, именно сълзите на партньора предизвикват силни сексуални фантазии и възбуда. Причините за появата на този фетиш може да са много – травматична случка в миналото, заболяване на централната нервна система, сексуални разстройства и др.

3. Трихофилия

Отнасяте се към косата си с необходимата доза внимание, подхранвате я, оформяте прическата се редовно? Вие сте мечтата за трихофилика. При този вид фетиш сексуалната възбуда идва при мисълта за допира до коса, телесно или пубисно окосмяане. Този тип фетишисти отделят патологично много време във фантазии и мисли, свързани с коса и телесно окосмяване.

2. Фетишизъм към пъп

Фетиш, при който човек изпитва силно сексуално влечение към собствения си или нечий чужд пъп. Тези фетишисти изпитват огромно удоволствие при докосване или целуване на корема в областта на пъпа. Честно казано, този фетиш изглежда по-малко странен, ако си представим, че пъпа е на красив, стегнат корем. Така де, знаем, че пъпът е силно ерогенна зона при мнозина, така че защо да не си доставим взаимно удоволствие с малко ласки в тази област.

1. Акротомофилия

Акротомофилията с основание оглавява класацията на най-странните фетиши. Представлява натрапчиво желание и фантазии за полово сношение с човек, претърпял една или повече ампутации на крайници. Сексуалната възбуда при този фетиш се дължи на психичното разстройство амелотаза, което се изразява с полова проекция на обикновеното човешко съчувствие към хората с недъзи.