Вълнуващи новини! Доскоро учените предполагаха, че човек, прекарал инфаркт, трябва да се въздържа от секс за дълъг период от време. Оказва се обаче, че нещата стоят другояче. Хората, които възобновят своите сексуални навици почти веднага след подобно тежко събитие, живеят по-дълго. Скептиците вероятно ще кажат, че онези, които са се възстановили добре, вероятно са изложени като цяло на по-малък риск, но кой въобще би искал да ги слуша? Защо просто не заключим, че сексът е полезен за вашето здраве и не помолим лекаря ни за рецепта?

Открай време знаем, че вълнението и напрегнатите упражнения могат да предизвикат инфаркт. Ето защо те не се препоръчват на хора, прекарали инфаркт на миокардата. Въпреки че като цяло това е така, връзката между двете не е чак толкова силна, колкото вероятно сме предполагали.

Проф. Ярив Гербер от университета на Тел Авив провежда проучване върху 495 души, които са били хоспитализирани заради прекаран инфаркт през 1992-93. Всички са били на възраст под 65 години и 90 процента от тях са били мъже. Участниците са били разпитвани за тяхната сексуална активност в годината преди инфаркта и 3-6 месеца след събитието. Почти половината от тях или са намалили сексуалната активност след инфаркта, или са я прекратили изцяло. 53 процента от тях обаче са продължили заниманията си в леглото или дори са ги увеличили.

Близо две десетилетия по-късно 43 процента от участниците в изследването вече са починали, съобщава Гербер в European Journal of Preventative Cardiology. Тези обаче, които след инфаркта са правили поне толкова секс, колкото и преди това, имат 35 процента по-малък шанс да попаднат в злощастната категория по-горе (след отчитането на очевидните рискови фактори, разбира се). Интригуващото в случая е, че по-голямата част от намаления риск от смърт е дошла не от шанса за нов инфаркт, а от избягването на други заплахи (основно рак).

„Сексуалността и сексуалната активност са маркери на доброто физическо състояние. Възвръщането към сексуалния живот след прекаран инфаркт вероятно кара хората да гледат на себе си като на здрави, функциониращи, млади и енергични хора – казва Гербер. – А това от своя страна би могло да доведе до по-здравословен начин на живот като цяло.“

Гербер спекулира, че хората, които смятат, че здравето им е лошо, са по-малко склонни да се подложат на тестове за рак и съответно – е много по-вероятно да починат от подобно нещо. От друга страна, активният сексуален живот е причина човек да остане жив и съответно – да се тества.

Разбира се, резултатите от това изследване едва ли са универсални – все пак по-голямата част от участниците в него са били на средна възраст 53 години и предимно от мъжки пол. Въпреки това те до голяма степен се припокриват с проучване от 2015-а, което разбива мита, че сексът е сред основните причини за инфаркт и заключва, че физическите упражнения вероятно имат защитен ефект.

 

Източник: Obekti.bg