Какво се крие зад понятието фрейсексуалност и по какво се познава тази сексуална ориентация? От известно време правите секс с някого и помежду ви се разгаря силна страст. Нещата следват своя ход, опознавате се по-добре и сякаш започвате да изпитвате чувства към интимния си партньор. И изведнъж – бам! Сексуалният ви интерес към този човек рязко намалява и накрая угасва. Познат ли ви е този сценарий? Е, във всеки случай не сте единствените. Тук ще научите какво се разбира под термина фрейсексуалност.

Секс терапевтът Тай Дейвид обяснява за списание Men's Health: „Фрейсексуалност (или игнотасексуалност) е ориентация, отнасяща се за хора, които се чувстват сексуално привлечени само от някого, с когото не са емоционално обвързани, и който често загубва сексуалната си привлекателност, щом се зародят някакви чувства“.

Фрейсексуалните (глаголът „to fray“ в превод означава приблизително „протривам се“, „износвам се“) намират партньорите си сексуално привлекателни дотогава, докато не се появят чувства и връзката се задълбочи. Ето защо особено много ги привличат индивиди, с които току-що са се запознали. За тях би могло да се каже: колкото по-чужд е отсрещният, толкова е по-прелъстителен. Ако двамата си станат по-близки, сексуалният интерес изтлява. Но романтичното привличане продължава да съществува. Фрейсексуалните личности не скачат задължително от една връзка в следващата. Въпреки това с времето сексуалният живот замира, което в дългосрочен план може да се превърне в проблем за трайното партньорство.

Обратното на демисексуалност

Според Western Aces, асоциация за консултиране на асексуални, създадена първоначално от студенти на Западния Вашингтонски университет, фрейсексуалността спада към макролейбъла асексуалност и се смята за противоположност на демисексуалността. При демисексуалността става дума за сексуално привличане само към хора, с които е налице дълбока емоционална връзка. Впрочем няма значение към какъв пол е влечението или каква е сексуалната ориентация, за да се определи човек като фрейсексуален. Например някой може да е хомосексуален или хетеросексуален и едновременно с това фрейсексуален. Освен това се среща както в моногамни, така и в полигамни връзки, както твърди нюйоркската психотерапевтка Тарийн Дайър за списание Women's Health.