Темата за самозадоволяването стана все по-свободна за обсъждане през последните десетилетия, а учените концентрираха голям ресурс, за да разберат какви са ползите от това да обичате себе си именно по този начин.

Осен едно приятно преживяване, половото самозадоволяване в определени случаи може да бъде наистина полезно в много аспекти.

При липса на партньор например, сексолозите препоръчват мастурбацията като способ за сваляне на сексуално-психичното напрежение. Защо? Най-малкото, защото така се превъзмогва безсънието. Окситоцинът, който се освобождава в кръвта, стимулира усещането за топлина и спокойствие. Проучване, осъществено от учени от Университета Грьонинген в Холандия, показва, че по време на оргазъм амигдалата (част от мозъка, свързана с негативните емоции на страх и тревожност), намалява своята активност.

Стимулирането на половите органи „със собствени сили“ активира кръвообръщението в половата система и заедно с това кара да се засили обмяната в тази област. Счита се, че при мастурбацията се освежават слузестите секрети, които запълват шийката на матката. Освен това самозадоволяването повишава нивото на ендорфини в кръвта, което на свой ред води до намаляване на депресията!

Както секса, така и мастурбацията обаче трябва да бъдат вършени в нормалните граници“. Има случаи , в които  мастурбацията може да придобие натрапчив характер и да се превърне в зависимост, която да води до пълно изтощение и притъпяване на мисълта. Това състояние изисква консултация с лекар!

Ето част от основните заблуди за мастурбацията, с които трябва да сте наясно, преди да пристъпите към прекомерно честа близост със себе си:

Мит №1: Мастурбацията може да е неограничена

Истина: Сексът дори при животните има свои граници. Особено при гледане на порно от мастурбация се стига до суха еякулация и болезнен оргазъм; подутини и охлузвания на лигавицата от твърде много триене; загуба на чувствителност към истински секс с партньор, дори и при орален секс.

Мит №2: Мастурбацията подобрява сексуалния живот

Истина: Честата мастурбация е свързана с намалена сексуална функция както при мъжете, така и при жените. Повишава недоволството от качеството на връзката и намалява любовта между партньорите. Не прекалявайте, за да ви останят сили и за споделени емоции.

Мит №3: Няма лош оргазъм

Истина: Различните оргазми влияят различно върху организма. Сексът с проникване доказано води до по-добро физическо и психично здраве, по-добра сексуална функция и по-добра връзка между партньорите в сравнение с мастурбацията. Сексът с партньор и проникване, и последващият го оргазъм при жените отделя четири пъти повече хормони пролактин, отколкото отделя оргазмът им при мастурбация.

Няма съмнение, че самозадоволяването намалява физиологичното напрежение, но не удовлетворява потребността от човешка близост, което е възможно само в пълноценен сексуален контакт. Притеснително е единствено, когато жената прибягва към мастурбиране за подобряване на настроението и го извършва редовно, въпреки наличието на партньор до себе си.