При положение, че с половинката си изрично сте се разбрали да водите т. нар. отворена връзка, то в този конкретен случай няма как да говорим за изневяра. Същото важи и ако двамата си падате по тройките примерно. Отново не може да се говори за изневяра.

При една традиционна романтична връзка обаче именно изневярата може да е тази, която да сложи край на самата връзка. Ето защо тук ще се опитаме да разнищим въпроса дали изневярата може да бъде простена и то при какви обстоятелства. Като изрично подчертаваме факта, че дори и да бъде простена, тя надали някога ще бъде забравена.

Когато сте сигурни, че половинката ви изневерява, е най-добре да подходите директно към въпроса, без да падате толкова ниско, че да водите сами разследване, да вадите разпечатки от телефонни разговори или пък да прибегнете до услугите на детектив.

Попитайте директно какво е подтикнало човека до вас да предприеме изневярата. Дали това е било моментно увлечение, дали изневярата е била само на сексуална основа или напротив - в нея са били вложени и много чувства и не на последно място дали вие самите нямате някаква вина да се стигне до подобна ситуация.

В първия случай, ако изневярата е била само моментно увлечение или пък е била плод на сексуално неудовлетворение, вероятността да простите е голяма. Може това да се е дължало на миг неуравновесеност и желание за разнообразие. Може роля да е изиграл и алкохолът.

Също така е възможно вие самите с поведението си да сте предизвикали по някакъв начин ревност в човека до вас и той просто да е търсил начин да си го "върне". Не твърдим, че можете с лека ръка да махнете и да си кажете, че подобна изневяра не е чак толкова драматична. Измяната, сама по себе си, е драматична и дори трагична като изживяване. Но може би, ако се опитате да простите изневярата, ще си струва да продължите напред. Макар и това да е трудно.

Когато разберете, че половинката ви ви е изневерявала не само веднъж (може би дори безразборно) или пък в изневярата са били намесени и чувства, тогава вече наистина ще е трудно да бъде дадена прошка от ваша страна.

Особено ако се окаже, че половинката ви дори се е перчела пред приятелите си със своите похождения, а вие от своя страна сте се превърнали в обект на подигравки. И то без да имате усещането, че имате някаква вина за създалата се ситуация. Дали си струва да бъде простено в подобен случай и дали има смисъл изобщо да продължавате напред? Най-вероятно не.

Да простим ли изневяра? Всеки сам трябва да каже за себе си. Основното е да помислите добре, преди да вземете решението. Най-вече преценете какво ще загубите и какво ще спечелите, ако се разделите с партньора си. Възможно е раздялата много да усложни живота ви... Готови ли сте за това?

От друга страна, ако преглътнете и простите изневярата, трябва да е пределно ясно, че започвате отначало. И не бива да се връщате никога повече към този болезнен момент. Смятате ли, че сте способни на това великодушие?

Кога не бива да прощаваме изневяра? Когато половинката ни не ни зачита, отнася се зле с нас и измените продължават да се случват системно. Тогава не бива да се примирявате, защото заслужавате нещо по-добро. Изхвърлете неверника от живота си и продължете напред без него!