Бил Гейтс може да е на 915.6 млрд. долара от това да се превърне в първия трилионер в света, но ново изследване показва, че той е по-близо до постигането на тази цел, отколкото изглежда на пръв поглед, пише Business Insider.

Нов доклад на Oxfam за богатството и неравенството, озаглавен „Икономика за 99%“, установи, че колективното богатство на хора като Гейтс нараства с огромни темпове в последните десет години. В следващите 25 години богатството на Гейтс може да скочи до още по-големи висоти.

Според доклада на британската неправителствена организация през 2009 г. в света е имало 793 милиардери. Тяхното общо нетно богатство е възлизало на 2.4 трилиона долара. До 2016 г. най-богатите 793 души в света са натрупали нетно състояние от 5 трлн. долара. Годишният растеж е от 11%.

„Ако този темп се запази, много е вероятно да видим първия трилионер в света до 25 години“, пишат авторите на доклада. С други думи, според сметките на Oxfam, ако тенденцията се запази, Гейтс, който оглавява класацията на Frobes на най-богатите хора в света с 84.4 млрд. долара, може да влезе първи в бъдещ списък на списанието на „Трилионерите в света“.

Не че Гейтс държи особено на подобно признание. Откакто напусна Microsoft през 2006 г., той отдава времето и ресурсите си на изкореняването на заразните болести и подобряването на образованието в света чрез фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“.