Любопитни туристи ще могат да си резервират билет за борда на космическия балон "Нептун", където ще се насладят на питие, да вечерят и да видят Земята в целия й блясък.

Компанията зад космическия "Нептун", Space Perspective, го определя като "първото в света космическо спа". Въпреки че е със същите размери като баня в самолет.

Ако оставим настрана размера, капсулата е обзаведена с луксозни предмети, включително истински растения, плюшена тоалетна седалка, уникални звукови системи и, разбира се, спираща дъха гледка към планетата.

Дори тоалетната на борда на "Нептун" предлага на туристите възможност да хвърлят самотен поглед на планетата Земя, потапяйки се в гледките. Но защо от компанията отделят внимание на санитарния възел, който се крие на борда. Оказва се, че този въпрос интересува живо потенциалните пътници.

„Един от първите въпроси, които получаваме за нашия шестчасов космически полет е: „Хм, какво ще кажете за това да отидете до тоалетната?“, пише компанията в профила си в X (бившият Twitter).

„С меки, успокояващи цветови тонове, живи растения, зашеметяващи гледки от прозорци, продукти от висок клас и уникални звукови пейзажи, това е най-доброто убежище за нашите изследователи по време на тяхното трансформиращо пътуване до ръба на Космоса.

„И тъй като има Wi-Fi, можете дори да си направите селфи в банята на голяма надморска височина“, описват космическото изживяване неговите създатели.

Но колко би струвал подобен полет?

Цената за подобно уникално преживяване със сигурност не е за всеки джоб. За да резервирате място на борда на "Нептун" се изисква депозит, който е поне $1000, пише The Sun.

Цялата цена за място е  $125 000. Това е смайваща сума, но е значително по-евтина от други подобни оферти.

"Нептун" предлага на звездните туристи цели два часа, в които да открият извивката на Земята, мастиленото черно на Космоса и тънката синя линия на нашата атмосфера.

Компанията, създала продукта, го нарича "типичното астронавтско изживяване".

Туристите няма да усетят безтегловността няма да има, но без съмнение споменът от пътуванет ще остане за цял живот.

„От менюто и коктейлите на борда, до саундтрака и осветлението, вашите индивидуални предпочитания могат да бъдат включени във вашия полет“, пишат от компанията.

Броят на пътниците също може да се персонализира - в зависимост от това колко плащате. Но космическият балон може да побере максимум до осем туристи на борда.

"Нептун" има 360-градусови правоъгълни панорамни прозорци. Wi-Fi връзката също позволява на пътниците да провеждат видео разговори със семейството и приятелите си на Земята. Шефовете на компанията предвиждат пътувания за сватби, вечери и дори еднодневни семейни екскурзии.

Изживяването продължава около шест часа от изстрелването до кацането, включително около четири часа време в небето.

Максималната височина на изкачването на "Нептун" е на границата на Космоса, над 99 процента от земната атмосфера, което прави пътниците (технически) астронавти по стандартите на НАСА.

Полетите трябва да започнат през 2024 г.