Лъжите са част от връзките. Те са част от човешката природа като цяло. Не можем да избягаме от тях, но можем да се научим да ги разпознаваме. Когато партньорът ви е започнал да ви лъже и да крие разни неща от вас, поведението му вероятно ще се промени. Възможно е да започне да прави някои неща, на които да обърнете внимание.

Той показва признаци на притеснение и стрес

Стресът и притеснението са нормални и не е задължително те да прикриват лъжа. Но ако това поведение се проявява в моменти, в които говорите за нещо, когато му задавате въпрос или когато ви разказва случка от ежедневието, това може да е знак, че ви лъже.

Той дава твърде много или твърде малко информация

Когато човек лъже, той или се опитва да спести много подробности и предпочита да мълчи, или прави обратното – в стремежа си да прикрие истината е прекалено многословен и това издава безпокойството му и желанието му да украси истината, да я маскира.

Внезапно става по-мълчалив

Ако партньорът ви започне да говори все по-малко без значение за какво, той определено крие нещо. Мълчанието може и да е признак на тревоги в работата или някакви проблеми. Трябва да разберете преди да си правите прибързани заключения, но не отминавайте тази промяна у него.

Прави повече жестове с ръцете

Един от признаците на лъжата е жестикулирането. То е нормална част от общуването, но когато започне да става нервно, прекалено или придружено с шарене на погледа в различни посоки, това е признак на лъжа.

Избягване на погледа

Лошите лъжци обикновено не умеят да гледат право в очите, когато лъжат. Обърнете внимание дали партньорът ви ви гледа, когато говорите или когато му задавате въпрос. Може да се опитва да прикрие нещо, щом не ви гледа в очите. Когато разказва къде и с кого е бил, но гледа настрани, това е признак, че онова, което казва най-вероятно не е точно така, както го представя.