Пролетта дойде и е време за малко почивка. И независимо дали планувате вълнуваща ваканция  или смятате да релаксирате вкъщи на дивана с филмов маратон, има няколко неща, които е добре да имате предвид, особено ако обмисляте да добавите и еротични моменти към времето за себе си. А ако ще бъдат с нов партньор, то четете внимателно.

Ето какво съветват сексолозите, за да си осигурите безопасна, секси и пълноценна пролетна ваканция.

Освен всичко друго, не забравяйте, че съгласието е задължително, комуникацията е необходима, а сексът трябва да бъде приятен и забавен и за двамата.

Съгласие означава разговор

Всички експерти съветват подчертават, че трябва да бъдете напълно убедени, че всеки аспект от акта е консенсуснен.  Като тук не визираме просто съгласие: ДА, ДАВАЙ! Особено, когато сте с нов партньор е изключително препоръчително да говорите преди, по време и след всеки акт.  Имайте предвид, че щом сте в нови любовни отношения, вероятно не сте имали възможност да опознаете репликите и реакциите си. Съответно не знаете, кое означава „продължавай, страхотно е!” и кое „спри, не се чувствам комфортно”, както би било, ако сте във връзка от дълго време. Това означава, че „проверката преди, по време и след секс е изключително важна, още повече при еднократни случайни срещи“.

Бъдете внимателни с употребата на алкохол и наркотици

Когато става въпрос за смесване на алкохол с други наркотични вещества, бихме ви посъветвали – НЕ ГО ПРАВЕТЕ!  Всяка консумация на алкохол прави съгласието от автоматично съмнително до абсолютно невъзможно.

Ясно е, че пиянският секс е нещо познато и може да бъде по взаимно съгласие, но все пак… Преди да се впуснете в такова приключение, когато единия от двамата или и двамата се подпийнали или напушени, трябва да изисквате „ТВЪРДО ДА”. Не „може би”, „евентуално” или да разчитате на индикации на тялото и някакъв стоп-знак.

Или още по-добре… изчакайте, докато и двамата сте трезви

Според сексолози е добре, хората да бъдат насърчавани да мислят за положителните страни на трезвия секс.  Като за много по-приятно преживяване и физически, и емоционално.  Комуникацията е по-лесна и имате по-голям шанс за безопасен секс. Другото което, алкохолът може да намали възбудата, вагиналното овлажняване и да затрудни постигането на оргазъм.  Ако някой ви хване окото, докато сте под влиянието на алкохол, помислете дали да не си размените телефоните и да се срещнете на следващия ден. Ако сексуалното привличане все още го има и желаете да се потопите в еротични изживявания, може да го обсъдите.

Планирайте напред

Ако планирате секс да правите секс през пролетната ваканция или дори има и малка вероятно за това, подгответе се предварително. Уверете се, че разполагате с презервативи, за да не мислите за това в разгара на случващото се.  Това важи за лубриканти и всякакви други неща, които ще ви осигурят безопасен секс. Ако вземате противозачатъчни, бъдете сигурни, че рецептата ви е актуална и че ги взимате редовно, без пропуск. Но отчетете и факта, че макар да контролират забременяването, не предпазват от болести предавани по полов път.

И ако планувате вълнуваща ваканция, би било добре да се тествате преди това. Това е добър начин да предпазите себе си и партньорите си.

Използвайте лубрикант. Много лубрикант.

Не подценявайте значението на лубрикантите. Ако смятате, че сте сложили достатъчно, сложете още малко.

Възможно е по време на пролетната ваканция да се дехидратирате. Било от слънцето, или защото пиете алкохол, или не пиете достатъчно вода… Това от своя страна може да засегне естественото овлажняване и да намали вагиналната секреция.

Помнете обаче, че лубриканти на мастна основа не са подходящи за употреба с презервативи и други латексови  продукти, защото крие рискове. Вместо това, потърсете такива на водна или силиконова основа.

Сексът на плажа може да не е толкова вълнуващ, колкото звучи

Сексът на плажа може да звучи като секси и примамлива идея, но помислете за рисковете преди да го превърнете в реалност. Ако песъчинки попаднат във влагалището или в ануса, това може да доведе до инфекции и със сигурност до много дразнене. Ако правите секс на плажа, вземете предпазни мерки и си вземете одеяло и имайте предвид, че пазителите на реда може да ви санкционират, защото това не е позволено.

Забавлявайте се

Сексът е нещо хубаво, здравословно и приятно. И трябва да му се радваме и наслаждаваме. Разговорите за безопасен и пожелан и от двете страни интимен контакт няма за цел да покаже, които от двамата има повече опит и по-интересни желания, а просто да осигури по-пълноценно и безопасно преживяване. Не просто ще се озовете в леглото, а ще изживеете по-добър, по-удовлетворяващ и по-здравословен секс. Така ще се наслаждавате повече на своята сексуалност.