Защо жена, която страстно обича мъжа, му отказва секс? Тя е гаднярка, хитра е, или просто обича да казва „не“, защото ѝ харесва тази дума?

1. Хормони

Не е виновна жената. Виновни са хормоните. Те решават вместо нея. Изглежда, че работата на хормоните е да седят спокойно и да участват във всякакви физиологични процеси в тялото. Но не, те от време на време се стремят да ръководят действията и желанията на човек, сякаш този човек няма свещеното право на свобода, което е записано, между другото, наред с други права, в Конституцията. Хормоните обаче не умеят да четат.

Мнението на специалиста

Хайнц Римке, сексолог и професор в Хамбургския университет, казва, че много жени са емоционално чувствителни към хормоналните колебания в менструалния цикъл.

Цикълът е разделен на четири фази. Всяка от тези фази има специфичен хормонален фон. Първата фаза съответства на бърза умора и слабост, втората е активна, при третата се наблюдава рязко повишаване на сексуалната възбудимост, в четвъртата – си в лека депресия и повишена нужда от обич и комфорт.

„Много от моите пациенти се оплакват от загуба на интерес към секса през първата и четвъртата фаза, докато през втората и особено третата фаза – на вълчи сексуален апетит. Препоръчвам на двойките с подобни проблеми да не се опитват да заблуждават природата, а да изградят сексуалния си график, така че най-често интимността да възниква в периода на 3-4-ия до 15-16-ия дни от началото на менструацията.“

Това не е странно. Природата не толерира никакви ексцесии и затова е съвсем естествено тя да направи нещата така, че жените да искат секс през онези периоди, когато могат да се размножават. За щастие, човек знае как да постави природата на място и много жени са психологически и социално подготвени за факта, че сексът е готин дори без целта да е бебе. Ако си такова момиче, партньорът ти има късмет. Ако не, запаси се с календар и търпение. Ще дойде ден, когато хормоните ще бъдат на твоя страна.

 

2. Манипулация

Но дори и хормоните да мълчат, момичето може да откаже просто така. Профилактично.

Мнението на специалиста

Според професор Паул Шилдер, един от стълбовете на съвременната психология, не само хората, но и по-голямата част от женските животни, прибягват до манипулиране на партньора чрез секс.

Сексът, като награда или за „добро поведение“, се практикува при почти всички топлокръвни видове. Жената се нуждае от секс по-малко от мъжа, затова тя може да го манипулира, събуждайки чувствеността му и ни най-малко не възнамерявайки да го поощри. Това е една от основите на сексуалното поведение при бозайниците – механизъм, чрез който по-слабите и зависими жени си осигуряват храна и защита. Следователно би било неразумно такова поведение при жените да се счита за грешно. Трябва да се приема като естествено свойство на женската психология.

3. Рутина

Сексуалната манипулация обаче може да е с най-добри намерения. Може би момичето казва не, не защото иска да си осигури власт над мъжа. Може би тя прави това, за да превърне връзката в нещо още по-хармонично.

Мнението на специалиста

Д-р Мюриел Джеймс, специалист по семейни отношения в университета в Бъркли и автор на няколко от най-продаваните книги по психология, вярва, че страхът от превръщането на секса в скучен и обикновен е много опасен.

Разбира се, когато хората спят заедно и правят секс редовно от дълго време, новостта и яркостта на усещанията изчезват. Но започва нов етап – чувството, че си част от партньора си.

Тук изкуствените бариери и външната студенина могат да доведат до усещането, че истинското единство няма да се получи. Тръпката от новите неща така и така ще изчезне, а следващият важен етап няма да настъпи. Съвременният живот, когато съпрузите прекарват по-голямата част от деня разделени и нямат толкова свободно време, за да лежат отпуснати в обятията си, е една от причините браковете да се разпадат.

 

4. Недоволство то себе си

Друга често срещана причина за женското „не“ е благородната страст към съвършенство. Е, отчасти и комплексът за малоценност.

Мнението на специалиста

Професор Игор Кон, известен руски сексолог, вярва, че всички жени имат страст към ексхибиционизма.

При секса жената често гледа на себе си отстрани, като на обект, докато мъжът е безусловен субект. За нея сексът е произведение на изкуството, в което тялото й е центърът на композицията. Следователно, от нейна гледна точка, тя трябва да бъде безупречно красива. Мъжът, от друга страна, е съсредоточен върху самия процес и обикновено изобщо не му пука как изглежда в този момент.

Разбери го така: за мъжете сексът без маникюр е по-добър от маникюра без секс. А при жените – обратно.

 

5. Недоволна е от мъжа
Не всички действия на жените обаче са толкова безнадеждно ирационални. Например можем да разберем, че те не искат да правят секс с половинката си, когато са му ядосани. На практика това не е пречка за мъжа.

Мнението на специалиста

Не трябва да се злоупотребява със секса като начин за разрешаване на конфликти, казва д-р Лони Барбах, психолог и сексолог.

Причината за конфликта не изчезва от факта, че отново сте заедно и се чувствате добре. Напротив, проблемът остава, но става нерешим: неизказан, той се задълбочава. Ако някой от партньорите редовно прибягва до тази мярка, то в крайна сметка тя дава изключително негативен ефект: вторият партньор започва да възприема прегръдките и ласките си като лицемерие и измама, започва да изпитва недоверие и се отдалечава.

Тоест, карайте се докрай. И едва след като счупите всички чинии вкъщи, с облекчение признайте: изхвърлихме проблема, не допуснахме никакво лицемерие и защо най-после не правим секс? В краен случай, преди да се впуснете в ласки и целувки, можете честно да си обещаете, че ще унищожите чиниите утре, в свободното си време.

6. Използват ме
Жените също не са ангели. Пълно е с момичета, които се срещат с някой мъж, само защото им е приятно да правят секс с него. Самият той – изобщо не им е по вкуса, но сексът с него – си го бива.

Мнението на специалиста

Споделя Факохоер Фунтик.

"Имах много партньорки. Познавам ги като пръстите на ръцете си. Това означава, че тя се страхува, че мъжът я използва. И постъпва правилно. Защото той не прави секс с нея, за да демонстрира дълбоко уважение към интелектуалната и морална сила на нейната личност. Но ако мъжът откаже изобщо да прави секс с нея, ще се се надуе още повече."

Така че мъжът трябва да продължава пъкленото си дело, да казва на жената, че тя е единствена и неповторима. Само така може да се пребори с р-р-революционния й метод на съпротива.

7.Факторът изневяра

За съжаление, го има и това.

Мнението на специалиста
Жените, които се срещат с двама или повече партньори едновременно, често постъпват точно така, казва сексологът, професор от Хамбургския университет Хайнц Римке.

Психологически те обикновено се смятат за „мръсни“ (тук играят дълбоките слоеве на християнската етика), така че изневеряващата жена се старае хубавичко да се измие, да се преоблече и да издържи на времевата рамка, преди да влезе в близък контакт с друг партньор.

Подобно поведение е практически нехарактерно за мъжете, което не показва по-ниското им морално ниво: те просто не се чувстват „мръсни“ с нито една от партньорите си. Такова поведение при мъжете обаче често се наблюдава след общуване с проститутка – на подсъзнателно ниво те обикновено определят този секс като „нечист“.

По принцип, ако след бизнес среща с някой от колегите си тя се забави два часа в банята и след това два дни казва, че я боли глава, тогава има причина за притеснение.