Руските сили са взривили водноелектрическата централа "Каховка" в Южна Украйна тази нощ от вътрешността на съоръжението, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

"Тази нощ в 02:50 ч. (и българско време) руски терористи са извършили вътрешна детонация на конструкцията на ВЕЦ "Каховка". Около 80 населени места се намират в опасната зона" на причиненото впоследствие наводнение, уточни той в "Телеграм".

Разрушаването на язовирната стена на ВЕЦ "Каховка" не представлява пряка заплаха за електроснабдяването в страната, заяви украинското министерство на енергетиката. "Експлозията... не е оказала пряко влияние върху ситуацията в енергийната система на страната. Няма заплахи за стабилността на електроснабдяването", се казва в изявление на ведомството. "Произведената електроенергия е достатъчна, за да задоволи нуждите на потребителите", заяви министерството.

Според говорител на Оперативното командване "Юг" на украинската армия Русия е извършила взрива, за да попречи на украинските сили да прекосят река Днепър. По тяхна информация областният център Херсон не е претърпял сериозни щети, но улиците на града са наводнени.

Разрушението на язовира "Нова Каховка" представлява нов етап от руската агресия заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбраната на Украйна Олексий Данилов. Той твърди, че Русия е преминала от опити да оправдае нахлуването си в Украйна чрез т. нар. пропагандни митове към открито обявяване на истинските цели - "да разруши напълно Украйна, да убива украинци, да унищожи икономиката" и гражданските "животоподдържащи структури".