При експлозиите на летището в Брюксел са загинали 17 души, десетки са ранени, съобщиха работещи на място пожарникари, които в Белгия изпълняват ролята на спасителна служба.

В момента става дума за 17 загинали и няколко десетки пострадали. Трудно е да се преброят хората, получили леки травми. В залата, където са избухнали взривовете, е паднал окаченият таван, съобщи служител от белгийските спасителни служби, цитиран от ТАСС.

По-рано телевизия RTL съобщи, че при експлозиите на летището в Брюксел са загинали 14 души, над 30 души са ранени. “При двата взрива в залата за заминаващи на международното летище в Брюксел са загинали 14 души, няколко десетки са ранени“, съобщи телевизията.

Експлозиите са станали близо до гишето за регистрация на американската авиокомпания American Airlines, съобщи телевизия Sky News.

Причините за инцидента засега не са известни.

Преди взривовете са се чули изстрели и викове на арабски език. Това съобщи Ройтерс, като се позова на агенция Belga.

Евакуацията е преминала нормално, като паника е имало в началото, има малко представители на властта, съобщи Скай нюз.

Взривовете станаха 4 дни след ареста в Брюксел на Салах Абдеслам - главния заподозрян за атентатите в Париж през ноември 2015 г.

"Завентем" е основното летище на Брюксел и най-голямото в страната. Аерогарата от година е поставена под особен режим на сигурността, с патрулиращи въоръжени военни и постоянна проверка на багажите.

До днес Белгия се намираше в предпоследна степен на готовност за възможен и непосредствен атентат. Властите се опасяваха, че е възможно "отмъщение" заради залавянето миналата седмица в Брюксел на Салах Абдеслам - единствения оцелял от ноемврийските атентати в Париж.

Отменени са всички полети от летището в Брюксел. 

Ето и ВИДЕО от взривовете на летището: 

Пловдивчани разказват за нови взривове на спирка - ВИЖТЕ ТУК

TNS.bg