При мистериозни обстоятелства във Франция загина вторият украински пилот, обучен да управлява F-16.  Тялото на украинския пилот Руслан Курбанмухамедов беше доставено от Франция в украинския Кременчуг.

Припомняме, във Франция той е бил обучен да управлява изтребител F-16. Според МК роднините му просто са били информирани, че той е „починал“, без да предоставят подробности за обстоятелствата на смъртта му.

В същото време за Курбанмухамедов се знае, че е бил опитен пилот и е изпълнявал бойни полети, включително в зоната на военните действия с Русия. И едва по-късно той е избран за обучение на Запад.

Според една от версиите пилотът може да е загинал по време на тренировъчен полет във Франция, когато два изтребителя са се сблъскали. Инцидентът е регистриран в края на август в североизточната част на страната.

Френският президент Еманюел Макрон обаче тогава потвърди смъртта само на двама пилоти и Курбанмухамедов не беше посочен сред тях. Предполага се обаче, че украинският пилот може да е бил в екипажа на един от изтребителите като втори пилот.

Припомняме, че това е вторият загинал пилот от украинските въоръжени сили, който преди това е бил обучен на Запад да управлява F-16.

В края на август загина Алексей Меся, чийто изтребител F-16 беше свален от „приятелски огън“ на ПВО, също по време на тренировъчен полет. Малко преди това починалият открито отказа да се ръкува със Зеленски и да го поздрави.

И двамата загинали пилоти така и не успяха да изпълнят нито една бойна мисия след обучение на Запад.