Пакистанката Малала Юсуфзай и индиецът Кайлаш Сатярти ще получат на церемония днес в Осло Нобеловата награда за мир. Отличието им беше присъдено в началото на октомври за "тяхната борба срещу потискането на децата и младите хора", съобщава "Дневник". Те ще си поделят премията от 1.1 милиона долара.

17-годишната Малала Юсуфзай беше простреляна в главата от талибаните през 2012 г. в Пакистан, защото е искала да посещава училище. Тя оцелява и става активист за правото на момичетата да получат образование.

60-годишният активист за правата на децата Кайлаш Сатяртхи "продължава традицията на Махатма Ганди и оглавява редица форми на мирни протести, фокусирайки се върху потресаващата експлоатация на децата с финансова цел", отбеляза Нобеловият комитет, когато обяви отличието.

Според Сатярти апатията е най-голямото препятствие пред елиминирането на детския труд. Ден преди церемонията той заяви, че светът се нуждае от повече светско образование, за да се намали нетолерантността. Пред агенция "Ройтерс" той казва, че проблемът не е религията сама по себе си, а хората, които се крият зад нея, за да извлекат икономическа или политическа полза.

TrafficNews.bg