Миналата година Би Чао направи инвестиция, която според него ще осигури комфортен живот на него и семейството му. Той инвестира около 28 000 долара, за да купи стотици екзотични животни - главно бамбукови плъхове и дикобрани. Планира да ги отглежда във фермата си в югозападната провинция Юнан в Китай, надявайки се да спечели от склонността на своите заможни сънародници да ядат странни диви животни.

Но след това идва пандемията COVID-19, която според експертите е започнала, когато неизвестен досега вирус прескача от змия или панголин - към хора на пазара в централния град Ухан. Пандемията блокира целия свят, като в момента заразените са близо 2,5 милиона, а жертвите около 170 000. Това накара китайското правителство да забрани отглеждането и продажбата на екзотични животни.

Стопанството на Би е едно от близо 20 000 в Китай, отглеждащи редки видове, включително цибетки, пауни, глиган и щрауси, които са принудени да затворят. (Според доклад за 2017 г. от Китайската инженерна академия, индустрията е оценена на 73 милиарда долара.)

 37-годишният  Биказва, че няма друг избор, освен да зпродължи да храни животните си на загуба с надеждата, че правителството скоро отмени или облекчи забраната си. Все пак той остава на прага на фалита.

„Здравето на моите родители не е добро и имам седемгодишна дъщеря, която току-що започна училище“, казва той пред TIME. „Мислех, че съм готов за 2020 г., но сега имам огромен кредит. Как мога да преживея това? “

Прехраната на животновъдите като Би са сред най-пряко засегнатите от коронавирус, въпреки че работниците във всеки сектор ще задават подобни въпроси . Дори официалните данни за заразяването да паднат до двуцифрени дневни цифри, икономическите данни, публикувани в петък, показват, че китайската икономика се е свила с 6,8% през първото тримесечие на 2020 г., по време на което около 460 000 китайски фирми се затварят. Регистрацията на нови фирми падна с 29% на годишна база между януари и март.

Това е първото регистрирано свиване в Китай, откакто колективизацията на Мао ерата е била премахната в края на 70-те години. Но анализаторите са съгласни, цифрата 6,8% е изключително оптимистична. За сравнение, JP Morgan прогнозира, че икономиката на САЩ ще се свие с 40% през второто тримесечие на годината.

Повторното възстановяване на икономиката на Китай не е толкова просто, като да натиснеш едно копче. Мерките за ограничаване на предотвратяването на разпространението на COVID-19 означават, че стотици хиляди работници са останали далеч от фабриките. Производството също беше прекъснато от мерките за дистанция, които понастоящем се прилагат за половината от човечеството. Фабриките, които са отворени отново, бяха принудени да намалят капацитета или дори да затворят отново поради едва кретериращото търсене на китайски стоки.

Това е ужасна картина, която се отразява зле на световната икономика. Миналата седмица МВФ изчисли, че глобалният БВП ще се свие с 3% тази година - в сравнение с пред-пандемичната прогноза за 3.3% разрастване - и това свиване може да продължи и през 2021 г., отбелязвайки най-дълбокото потъване след Голямата депресия преди почти век.

В Азиатско-Тихоокеанския регион се предвижда 2,1 трилиона долара загубена продукция, което означава, че 23 милиона души ще загубят работата си през 2020 г. Банките и институциите за отпускане на кредити ще се борят за разгръщане на стимулиращи пакети.

„Криза с безпрецедентна тежест изисква реакция на безпрецедентен мащаб“, каза в скорошно изявление изпълнителният директор на секретариата на АТЕС Ребека Ста Мария.


Малките предприятия са особено уязвими

Тъй като това се случва в Китай, който е ключов фактор в световната икономика  и осигурява 28% от световния растеж през последните 5 години. Аналитичната компания IHS Markit казва, че свитото  световно търсене на китайски износ и нежеланието на Пекин да предостави стимулиращ пакет , предвещават тежки времена напред.

„Ако се наложи подновяване на ограниченията, не може да се изключи рецесия с двойно потапяне“, казват експертите. 

Програмите за стимулиране възлизат на около 2% от БВП на Китай днес, в сравнение с 12% през 2009 г., когато огромни инфраструктурни проекти задържаха икономиката да нараства вследствие на световната финансова криза. Усилията за противодействие на натиска върху търговската война вече са изтласкали дълга на Китай до 248,8% от БВП в края на март 2019 г., според анализ на два правителствени мозъчни тръстове.

Наред с бремето на собствения си дълг, Китай е принуден да преструктурира дълговете на на съседните държави, особено тези, които произтичат от трансконтиненталната му търговска и инфраструктурна инициатива за 1 трилион долара. Въпреки че традиционно не желае да предоговаря дълговете, Пекин се присъедини към Световната банка и други държави от Г-20 - включително влиятелния „Парижки клуб“ - да се съгласят на мораториум на дълга, тъй като COVID-19 намалява развиващите се икономики.

И въпреки това малките и средните предприятия в Китай  са готови да страдат най-много. В Китай МСП съставляват над 60% от БВП, в сравнение с 43% в САЩ. Тези предприятия обикновено не се финансират от големите банки, а по-скоро от сенчестия бизнес, който не получава спасителни средства от централното правителство.

„Всички тези малки предприятия ще бъдат силно засегнати,“ казва Джеймс Нолт, специалист по Азия в Института за световна политика, „Не знам дали китайските власти ще обърнат толкова голямо внимание на този сектор.“

Все пак винаги ще има няколко късметлии, които излязат от кризата невридими, а може дори и да спечелят. Акциите  на компанията, дислоцирана в Шенжен  която е специализирана в производснво на филтри, използвани в хирургичните маски - са нараснали почти 400% от началото на избухването на коронавирус за първи път публично признато на 20 януари. 

Някои по-малки доставчици също правят  пари. Г-н Джао, на 32 години, който работи като продавач на медицински консумативи в Пекин от 10 години, внезапно осъзнава огромната възможност за бизнес, когато започва да получава  паникьосни обаждания за медицински маски, докато се гмурка в Югоизточна Азия по време на ваканцията си през лунната Нова година.

Оттогава той си партнира с големи китайски фабрики за износ на ЛПС за САЩ и Европа, както и различни видове дихателни апарати, от преносимите версии, използвани от екипажите на линейките, до високотехнологичните типове.  500-те хиляди маски и 30 000 защитни костюма, които той е продал след началото на кризата са му осигурили 42 000 долара печалба.

„Сега пандемията е под контрол в Китай, продавам основно на големи дистрибутори, които доставят E.U. страни “, казва той пред TIME. „Нашият обем продажби се увеличи значително.“ обощава той.