Ваксината на дъщерното дружество на "Джонсън и Джонсън"  - „Янсен” изостава сериозно в производството на препарата.  Джеф Зиенц, координаторът на Белия дом по въпросите на коронавирусната пандемия, обяви компанията ще има само "няколко милиона" дози на склад, когато тя бъде разрешена за употреба от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ, предаде Ройтерс.

След като ваксината на J&J бъде разрешена за спешна употреба, федералните и здравните служители очакват увеличаване на нейното производство.

Тъй като държавните служители в цялата страна разчитат на въвеждането на еднодозови ваксини, каквато е и тази на Johnson & Johnson, "Белият дом ще направи всичко, което може да свърши с компанията, за да ускори графика за доставки", допълни Джеф Зиенц.

Вчера стана ясно, че дъщерното дружество на "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson) - Janssen-Cilag International N.V. е подало заявление в Европейския съюз за условно разрешение за пускане на пазара на разработената от компанията ваксина срещу коронавирус, наречена Covid-19 Vaccine Janssen.

Европейската агенция по лекарствата очаква ваксината да получи одобрение към средата на март.

Брюксел вече е поръчал 200 милиона дози от препарата на "Джонсън и Джонсън" с опция за допълнителни. Изявлението на Джеф Зиенц обаче може да да постави под въпрос възможността за изпълнение в срок на доставките на ваксината на J&J и за ЕС.

Еднодозовата ваксина, разработена от дъщерното дружество Janssen на J&J, има 66% ефективност при предотвратяване на Covid-19, според голямо глобално проучване срещу множество варианти на коронавирус, показаха резултатите от това проучване, които бяха оповестени през миналия месец..