Коронавируесът вероятно не е тръгнал от животинския пазар в град Ухан, твърди ново китайско проучване. Смяташе, че пазарът е първоизточникът на заразата, а според други версии, вирусът е изтекъл от лабораторията в Ухан. Генетични доказателства потвърдиха, че патогенът е бил предаден от прилеп на човек, но не се знаеше точното място на първоначалната трансмисия на заразата. Китайските власти твърдяха, че първите случаи са се появили на животинския пазар, но ново изследване на проби от животни на пазара, в които не е бил открит коронавирус, оборва тази възможност. Това навежда на теорията, че човек, посетил мястото, вече е бил заразен с COVID-19 и е разпространил заразата. Така, според властите, пазарът е станал жертва на вируса, а не първоизточник.

Болшинството от първите 41 положителин случаи, докладвани на СЗО, са били свързани с разположеното на площ от 116 акра животинско тържище. На 1 януари пазарът бе затворен, а на 14 април отново отвори врати. Много е вероятно обаче вирусът да е циркулирал в Ухан доста преди въпросните 41 заразени, докладвани първоначално. Всъщност според проучването 13 от тях нямат връзка с животинския пазар.

През януари бе установено, че първият човек се е заразил около 1 декември и е показал симптоми около 8 декември 2019 година. Нулевият пациент все още не е потвърден, но според властите това е 55-годишен мъж от провинция Хубей, заразен на 17 ноември. Тава означава, че вероятно вирусът се е разпространявал сред населението около Ухан седмици преди избухването на огнището на пазара.

Според зоолога от Университета Джорджтаун - Колин Карлсън, болен от коронавирус човек е заразил голяма група от хора на пазара в Ухан. Той допълва, че вероятно ще отнеме години да се установи как точно вирусът е бил предаден от животно на човек и къде и по какъв начин е станало това. Това е вирус с животински произход, който се е предал от прилеп на човек - вероятно посредством друго животно. Все още не знаем кога и как. Изследването, установило прилепите, от които е дошъл вируса SARS, бе завършено през 2017 година - цели 15 години след избухване на епидемията, твърди той.

На пазара се продават екзотични, редки и застрашени животни и първоначалната версия бе, че някои от тях може да са пренесли вируса от прилеп на човек. Тази теория обаче става по-малко вероятно, след като нито едно от тестваните животни не е било носител на коронавируса. И на преден план излиза версията за болен човек, разпространил заразата.