Изборите в Гърция приключиха. Според първите екзит пол резултати СИРИЗА води с 12% пред управляващата Нова демокрация.Гръцката радикална левица СИРИЗА набира 35.5% - 39.5%, Нова демокрация - 23-27%, Трета е крайно дясната „Златна зора” с 6.4-8%, след нея са партия „Река” – с 6.4 -8%, Комунистическата партия на Гърция – 4,7-5,7%, ПАСОК – 4.2 - 5,2%, Независими гърци – 2,2-3,2 %. 

Дори СИРИЗА не изявява желание да излезе от еврозоната, но не е невъзможно да се случи, ако те спазят предизборните си обещания. Ако това стане, кредиторите едва ли ще дадат аванс на Гърция. Все пак всички знаем, че риториката преди изборите е съвсем различна спрямо реалността в последствие. Това каза финансовият министър в правителството на Симеон Сакскобурготски Милен Велчев в предаването "120 минути" по bTV.

За пръв път в историята на еврозоната избирателите поискаха на власт правителство, което е открито против прилагането на антикризисна програма, въпреки че с милиарди евро от ЕС и МВФ тя защитава страната им от фалит.

Също така за прът в историята на Гърция на избори побеждава твърдата левица от еврокомунисти, бивши троцкисти и леви движения далеч от политическия център. Гръцката компартия вече заяви, че няма да си сътрудничи с тях.

Това означава, че партията може да управлява сама. За обикновено мнозиноство от 151 депутати в 300-местния парламент са нужни поне 40% от гласовете. Но схемата на рапределяне е такава ,че СИРИЗА може да овладее парламента и с по-нисък резултат.

Докато гърците гласуваха, инвеститорите се подготвяха за нервна реакция на пазарите и нестабилна търговия в началото на седмицата. Но някои вече са калкулирали негативната реакция и смятат, че тя ще бъде ограничена, разказва Reuters.

Резултатът е важен за бъдещето на Гърция, но иначе страната е изолирана от финансовата система на еврозоната, а допълнителен смекчаващ ефект ще окаже и новата програма на Европейската централна банка за изкупуване на държавни облигации, казва пред агенцията Люси О'Керъл, икономист в Aberdeen Asset Management. Според нея рискът още съществува, но е овладян в значителна степен.

TrafficNews.bg