Бежанската вълна от между 2000 и 3000 емигранти от Сирия в най-близкия до България областен турски център Одрин вече е в историята. Преди седмица центърът на валийството внезапно бе населен от ограмен поток от тръгнали на Запад бежанци, а най-близката им цел бе Гърция или България, пише „24“ часа“

Точно в 22,30 часа в понеделник вечерта съседските власти дадоха старт на мащабна кампания по извозването на бегълците обратно към Истанбул. Още миналия четвъртък валията Дорсун Али Шахин даде тридневен ултиматум на бежанците да напуснат града.

"На чужденците бяха предложени маршрути към Газиантеб, Чорлу, Смирна и Истанбул. Тъй като има и много семейства, те имат възможност да избират накъде да тръгнат", каза организатор на трафика. До вторник по обяд в Одрин бяха останали към 500 души, които отказваха предния ден да напуснат сегашните си местообитания - автогарата, централната градска част и край магистралата "ТЕМ". Те бяха събрани на стадиона в северната част на града, където се провеждат най-големите пехливански борби в Югоизточната ни съседка. Заради засиления медиен интерес и съпротивата тяхното прехвърляне бе отложено най-вероятно за вторник вечерта. "Валя дъжд. Децата ни спаха на мокрия бетон на стадиона", жалваха се бегълците. "Ако се наложи да ни върнат обратно в Истанбул, ще търсим варианти за Европа по море", казваха други сирийци. "Щом трябва, милион пъти ще опитам да стигна до "бяла" държава", закани се мъж на име Юсуф.

Предупрежденията на турските служители обаче бяха, че съпротивляващите се ще бъдат отведени насилствено в лагерите по границата със Сирия. Над 100 въоръжени жандармеристи и полицейски части за борба с безредиците охраняваха акцията, при която не се стигна до ексцесии с изключение на няколко припаднали, на които бе оказана медицинска помощ. Единични групички потърсиха бягство, но своевременно бяха залавяни и връщани в основната маса.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg