Невиждан студ скова почти цяла Америка и превърна дори езерото Мичигън в леден апокалипсис. Замръзна и реката в Чикаго, а температурите стиган до минус 40-50 градуса! Студът вече взе над 10 жертви в САЩ, а Дейли Мейл разпространи невероятни снимки от ледения хаос в североизточната част на САЩ.

В момента една от най-студените арктични въздушни маси за последните две десетилетия е обхванала Северна Америка, с рекордно ниски температури в Средния запад, на юг и на изток.Това е така нареченото явление "полярен вихър" - област на ниско налягане в горните слоеве на атмосферата. Обикновено в Северното полукълбо полярни вихри има в две основни области: близо до остров Бафин в Канада и в Североизточен Сибир.

Полярният вихър е най-силен през зимата, благодарение на повишения температурен контраст между полярните региони и средните ширини. От време на време, полярният вихър или може да бъде принуден да се измести южно от характерната си позиция, или значителна част от него може да се откъсне и да се спусне на юг към САЩ.

В случая със сегашното застудяване, голяма част от "водовъртежа" се откъсна и достигна Онтарио и северната половина на Големите езера. Принос за преминаването на вихъра на юг има силното отклонение на струйното течение над източната част на Тихия океан и Западното крайбрежие на САЩ.

При подобно развитие на събитията централната, южната и източната част на САЩ са потопени в арктичен въздух, като минусовите температури стигат дълбоко на юг до Флорида, включително вътрешните места на Южна Флорида. Според синоптиците арктичното спускане няма да се задържи дълго и още от днес полярният вихър се връща у дома си близо до остров Бафин в Канада.

Рекордни температури в САЩ! Страната е скована от студ ВИДЕООтменени са стотици полети