Европейската агенция по лекарствата стартира разследване на ваксината Oxford-AstraZeneca след съобщения за образуване на кръвни съсиреци при ваксинирани хора. Понастоящем няма твърди доказателства,  че двете са свързани. 

Дания и Норвегия спряха употребата на ваксината в резултат на докладите, докато Италия и Австрия спряха да използват определена партида.  Датската агенция по здравеопазване и лекарства заяви, че пускането на пазара от уреда ще бъде на пауза най-малко 14 дни, докато се извършват разследвания. Не е ясно колко са съобщенията за образуване на кръвни съсиреци. 

"Понастоящем не е възможно да се направи заключение дали има връзка. Действаме по-рано, трябва да бъде разследвано задълбочено", каза датският здравен министър Магнус Хенике в Twitter 

Първият човек е развил множествена тромбоза (образуване на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове) и е починал 10 дни след ваксинацията, докато друг е бил хоспитализиран с белодробна емболия (запушване на артериите в белите дробове), но сега се възстановява. Докладвани са още два случая, свързани с партидата. 

Засегнатата партида от един милион дози е доставена на 17 държави от ЕС, съобщи австрийският национален компетентен орган. Към 9 март са съобщени 22 случая на тромбоемболични събития сред трите милиона души, ваксинирани с ваксината в Европейското икономическо пространство. Има съобщения в Естония, Литва, Люксембург, Латвия - но не с по-висока скорост, отколкото би се очаквало сред общото население. Използването на удара също е спряно в тези държави. В България няма докладвани случай.