Круизен кораб с близо 4000 души е поставен под карантина в Япония заради коронавирус, съобщават медии. Предварителни резултати показват, че 10 пътници имат коронавирус. Луксозният кораб е поставен под карантина до японското пристанище в Йокохама.

На кораба Diamond Princess има повече от 3700 пътници и екипаж. Корабът беше принуден да спре в понеделник, след като било установено, че 80-годишен пътник, който е пътувал на кораба в края на миналия месец, е с коронавирус след връщането си в Хонконг, пише News.bg.От други 273 души, които са били на кораба и са били изследвани, 10 души са с коронавирус, обявиха японските здравни власти.

Двама австралийци са сред десетте души, които са с положителен тест, потвърдиха от круизната компания Carnival. Останалите заразени са трима японци, трима жители на Хонконг, един американец и филипинец от екипажа. Пациентите, които са на възраст между 50 и 80 г., са изведени от кораба от бреговата охрана и са приети в местни болници.

Собственикът на кораба Princess Cruises съобщи, че 3711 души са на борда, 2666 гости и 1045 екипаж. Половината от пътниците са от Япония, на кораба има също 223 австралийци.

Корабът трябваше да отплава на 8-дневна екскурзия в сряда.

Не е ясно дали японските здравни власти планират да изследват други пътници. Пътниците на кораба ще трябва да останат 14 дни, максималният инкубационен период за респираторното заболяване, което уби 490 души в Китай и разболя повече от 23 000.

Междувременно от здравното ведомство на Хонконг съобщиха, че 30 души от екипажа на круизния кораб World Dream, който е акостирал в Хонконг, имат симптоми на коронавирус. В момента се изследват 1800 пътници и екипажът на борда на кораба. Тайван не е позволил на кораба да акостира и се върнал в Хонконг.