На специална религиозна служба в базиликата "Свети Петър" папа Франциск използва думата "геноцид" за избиването на арменци преди 100 г.(от 1915 до 1917 г.) в Османската империя, предаде АФП.
Литургията бе отслужена в съслужение с арменския патриарх Нерсес Бедрос XIX Бутрос Тармуни. Присъства президентът на Армения Серж Саркисян.

Миналия век нашето човешко семейство преживя три масови и безпрецедентни трагедии. Първата, която широко се приема като "първия геноцид на ХХ век" порази арменския народ, каза Франциск. Останалите две бяха дело на нацизма и сталинизма. Последваха и масови убийства - в Камбоджа, Руанда, Бурунди и Босна, добави папата.

Турция извика представителя на Ватикана в Анкара за обяснения относно определението "геноцид", което папа Франциск даде за избиването на арменци в Османската империя в началото на ХХ век, съобщиха турските телевизии. Папският представител бе привикан в министерството на външните работи, уточниха Ен Ти Ви и Си Ен Ен-Тюрк.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу определи като "безпочвено" и "далеч от историческата действителност" използването на думата "геноцид" за избиването на арменците в Османската империя преди 100 г. "Декларацията на папата, която е далеч от историческата и законова реалност, не може да бъдат приета", написа Чавушоглу в Туитър, определяйки позицията на папата като "безпочвена".

Турция съобщи, че вика за консултации посланика си във Ватикана. Нашият посланик във Ватикана Мехмет Пакачи е извикан в Турция за консултации, се казва в комюнике на министерството на външните работи, цитирано от АФП.

Смята се, че близо милион и половин арменци са били систематично избити в последните години на Османската империя. Турция отхвърля думата геноцид и твърди, че трагичните събития в края на Първата световна война са в резултат на гражданска война, в която са загинали както арменци, така и турци - между 300 000 и 500 000, според нея, а не 1,5 милиона.

През 2014 г. президентът Реджеп Ердоган, тогава още премиер, за пръв път изрази съболезнования на арменците, но отказва да признае кланетата за геноцид. Двадесетина страни в света, сред които Франция и Италия, признаха арменския геноцид.

TrafficNews.bg