В началото на март 2020 г. екскурзоводът Ювал Бен-Ами води група туристи във Лапландия, когато идва новината, че в близкия Рованиеми, града, по-известен като официалния дом на Дядо Коледа, се лекува пациент с коронавирус.  

Това става след като Италия блокира Ломбардия и  няколко дни преди под карантина да попаднат Франция, Испания и северните държави. В онези ранни дни на епидемията, тъй като COVID-19 до голяма степен е ограничен до Китай, групата не била особено притеснена.  

„Пускаха някакви  шеги за това какви са смели, пътувайки в тези времена“, каза Бен-Ами. Това ще бъде последната обиколка, която Бен-Ами направи преди границите по целия свят да се затворят.

В рамките на дни, подобно на 66 милиона други във Франция, 43-годишният екскурзовод е затворен в дома си в Люберон, Прованс, забранено му е да се отдалечава на повече от един километър от входната си врата.  

Въздействието на коронавируса върху туристическата индустрия вече е забележимо: половината население в света е в режим на блокада, докато броят на полетите в целия свят е спаднал от около 200 000 на 21 февруари до 64 000 на 31 март, според уебсайт FlightRadar 24. 
Според Световната туристическа организация (UNWTO), 96% от дестинациите в света са засегнати от ограниченията за пътуване и други мерки за блокиране.

"Светът наистина се е спрял", заяви директорът по комуникациите на UNWTO Марсело Риси пред Euronews.

UNWTO предупреди, че туристическите пътувания в световен мащаб могат да паднат с до 30% през 2020 г. Комисарят по вътрешния пазар на Европейския съюз Тиери Бретон изчислява, че икономиката на ЕС в ЕС може да спадне с до 70 на сто и че трябва да бъде на първо място по ред за средствата за възстановяване.

На континента туризмът осигурява до 27 милиона работни места, а индустрията генерира 400 милиарда евро само през миналата година, заявиха от Risi на UNWTO. В интервю за Euronews Now той призова правителствата да предприемат силни парични и фискални мерки в подкрепа на сектора и неговите работници. 

"Говорим за милиони работни места. Това не е нещо, което ще отмине. Въздействието върху социалното развитие и развитието - ако отидем отвъд Европа и разгледаме толкова много страни по света, които имат туризма като спасителна линия - могат да бъдат огромни, - предупреди той.  

Франция има 89,4 милиона чуждестранни посетители през 2018 г., а туризмът представлява 8% от БВП. Правителството изчислява, че два милиона души работят пряко или косвено в туристическата индустрия и много от тези хора, включително Бен-Ами, вече са без работа.

Той и съпругата му  кандидатстват за помощ от френската държава и въпреки, че тепърва ще получават средствата, двойката намира процеса бърз и ефективен.

„Това е първия път, когато искам подкрепа от държавата в живота си, но нямаше избор: след като затегнахме колана през мъртвия сезон, установихме, че сега трябва да пробием още една дупка в него и да направим всичко възможно, за да оцелеем", казва той. той.

Великобритания не прави изключение

Великобритания също е силно засегната от спирането на туризма от началото на епидемията COVID-19. Забележителности като Лондонската кула, Бъкингамския дворец и Уестминстърското абатство са зловещо празни, докато снимки на запустелия Оксфордс стрийт - главната търговска улица в Лондон - показват ужасното влияние на блокирането върху британската икономика.

Като акредитиран екскурзовод на „Синя значка“, Роберто Ди Джоакино казва , че клиентите вече анулират резервациите си за юли и август. 

„Когато започна, чух много хора да негодуват. Хората казваха, че правителството не трябва да затваря всичко. Но аз съм италианец  виждам какво се слубва тук в Италия и осъзнавам колко трудна е ситуацията “, каза той.

 Той живее заедно с  майка си, която е живяла през Втората световна война. Дамата казва, че кризата е безпрецедентна.

 „Майка ми е преживяла войната и казва, че дори тогава, когато са нямали нищо, са можели да излизат и да дишат въздух. Сега се страхуваме да излизаме и да докосваме хората - това е нещо, което тя никога не е очаквала да види в живота си ", каза той.

Но Ди Джоакино е уверен, че когато пандемията на коронавирус се успокои, туристите ще се завърнат. Клиентите му, които са отменили това лято, са му обещали догодина да дойдат,  а той тепърва ще отменя собствения си круиз този октомври.

Обединеното кралство предоставя по-бавна финансова помощ за засегнатите от епидемията от коронавирус, отколкото Франция, особено за тези, които са самостоятелно заети или управляват по-малък бизнес. Не се очаква самонаетите работници да могат да искат финансова подкрепа от правителството до юни.

 Робърт Лундгрен Джоунс, основателят на Lundgren Tours, спира да работи на 14 март, ден преди Обединеното кралство да приложи правилата си за социално дистанциране. Едно от най-популярните му турнета е  магьоснически тур на Хогуортс, основан на романите за Хари Потър.

„Много други екскурзоводи, за които знам, че се опитват да разнообразят и провеждат онлайн образователни семинари например, докато аз използвам това време за подобряване и оптимизиране на процесите и размисъл върху много различни области на бизнеса, за да се върна по-добре от всякога, когато сезонът продължи . "

Лундгрен вярва, че докато ваксината не бъде направена и разпространена сред обществеността, много туристи ще се колебаят да пътуват, особено като се има предвид, че летищата се считат за огнища на разпространението на вируса.

 "Мисля, че ще има голямо увеличение  вътрешните пътувания", каза той. "Все пак мисля, че зависи както от типа пътуване, така и от типа на пътника."

 Междувременно във Франция Бен-Ами е оптимист.  „Историята е динамична и пътуванията се променят непрекъснато. Нашата роля като посредници на света на любопитни умове е да се адаптираме към нуждите на пътешествениците и да отразяваме откровено новите реалности “, каза той.  

"Каквато и да е светът след пандемията, ще бъде увлекателно да го изследваме заедно с пътешествениците."