Създателят на антивирусния софтуер Джон Макафи е намерен мъртъв в килията на затвора в Барселона. Това става часове след като испански съд се съгласи да го екстрадира в САЩ, за да бъде изправен пред обвинения за укриване на данъци.

Каталунският отдел на правосъдието заяви, че медици са се опитали да реанимират 75-годишния мъж, но без успех. В него се добавя, че всичко сочи, че Макафи сам е посегнал на живота си.

Компания на противоречива фигура на технологичния свят пусна първия комерсиален антивирусен софтуер. McAfee VirusScan предизвика индустрия за милиарди долари в компютърния свят и в крайна сметка бе продадена на технологичния гигант Intel за повече от 7,6 млрд. Долара.

През октомври 2020 г. Джон Макафи е арестуван в Испания, когато е щял да се качи на самолет до Турция. Той бе обвинен, че не е подавал данъчни декларации в продължение на четири години, въпреки че е спечелил милиони от консултантска работа, криптовалути и продажба на правата към неговата житейска история.

Министерството на правосъдието на САЩ твърди, че Макафи е избегнал данъчните си задължения, като е държал доходите си в банкови сметки и сметки за обмен на криптовалути на имената на номинираните.

Той също бе обвинен в укриване на активи, включително яхта и недвижими имоти, също на чужди имена. Испанският национален съд разреши екстрадицията му в САЩ, за да се изправи срещу обвиненията в сряда сутринта.

По време на изслушване по-рано този месец той аргументира, че обвиненията срещу него са политически мотивирани и че той ще прекара остатъка от живота си в затвора, ако бъде върнат в САЩ. Но Нишай Санан, адвокатът на Макафи, заяви, че е възнамерявал да се бори с всички обвинения.