Служителите от Сан Франциско, САЩ ще трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавирус, когато ваксината получи пълно одобрение от федералната власт, съобщава Асошиейтед прес. Политиката, обхващаща 35 000 общински служители, може да е първата от всеки град или окръг в САЩ.

Служители, които отказват да се ваксинират и не получават медицинско или религиозно освобождаване, могат да бъдат уволнени. 

Трите ваксини срещу COVID-19, които понастоящем се предлагат в САЩ, се отпускат под спешно разрешение от Администрацията по храните и лекарствата. Очаква се те да получат пълно одобрение след няколко месеца. След това служителите на град Сан Франциско ще имат 10 седмици, за да се ваксинират.

Сан Франциско, град с близо 900 000 жители, е с едни от най-строгите ограничения, свързани с пандемията в страната и процентът на ваксинация е много висок. Политиката на ваксинация за служителите обхваща широк кръг дейности, но не включва учители, които са служители на училищните квартали.

"Това наистина е решение за здравето и безопасността на нашите служители и нашата общественост, на които служим. Става въпрос за защита на града от това, което смятаме за неприемлив риск", коментира Карол Исен, директор на човешките ресурси в Сан Франциско.