Британският вътрешен министър предупреди, че до 2020 г. броят на чуждестранните студенти ще е 600 000 души и заяви, че системата трябва да остави "само умните"
Тереза Мей разкри статистиката, като защити планове за изгонване на студентите от страни извън ЕС след завършване на образованието им, пише британският вестник "Телеграф", цитиран от БГНЕС. 

Тя подчерта, че промените в системата за имиграция ще гарантират, че "умните и най-добрите" са добре дошли в Обединеното кралство.

Въпреки това, Мей заяви, че новите правила са необходими, тъй като проучванията са показали, че всяка година десетки хиляди студентиостават в страната след края на образованието им. 

Ходът на Мей беше атакуван от лейбъристите, защитаващи тезата, че чуждестранните студентиносят "инвестиции за милиарди" във Великобритания. 

Заявилите желание за визи отново са се увеличили през миналата година, сочат статистическите данни. Междувременно броят на европейските студенти е намалял от 311 800 души през 2011 и 2012 г. да 307 205 души в периода 2012 – 2013 г.

В края на миналата година избухнаха улични битки в центъра на Лондон и полицаи бяха замервани с пиратки по време на петхиляден протестен марш на студенти. Протестът бе срещу повишаването на таксите за образование.

Миналото лято британският премиер Дейвид Камерън обяви, че Великобритания ще закрие мнимите "колежи", ще намали социалните помощи за пристигащи без работа и ще спре да рекламира работни места в чужбина.

Мащабите на имиграцията от Източна Европа са проблем и за самите страни там. Висши политици от тези страни повдигаха вече пред Камерън въпроса, че това е "изтичане на мозъци", което вреди на новите членки на ЕС. Това показва, че те могат да подкрепят предлаганите реформи на имиграционната политика в ЕС. 
TrafficNews.bg