Какъв е животът ви по време на пандемия - ставате късно, стоите будни до полунощ и подремвате следобед.  

Това показват данните на пазара на електроенергия в Европа на местата, където ограниченията на активността доведоха до промени в ежедневието на милиони хора. В Ню Йорк потреблението на електроенергия е спаднало с 18% от нормалното време в 8 часа сутринта. Токио и три близки префектури са имали 5% спад в използването на енергия през делничните дни, след като Япония обяви извънредно положение на 7 април, съобщава TESLA, енергиен прогностик. 

Опитът на Италия показва тенденцията най-ясно, след като блокирането там започна на 5 март преди всяка друга европейска държава. Данните от мрежовия оператор Terna SpA показват това, кои други места също започват да отчитат.

Без пътуване до офиса хората могат да спят по-дълго. Обикновено електроенергия започва да се консумира между 6:00 и 8:00 ч. Сега в Германия лесно се вижда, че кафемашините се включват чак между 8:00 и 9:00, каза Саймън Ратжен, основател на търговската компания MFT Energy A / S.  

Германия, Франция и Италия - които съставляват почти две трети от икономиката на еврозоната - всички имат мерки, които позволяват на работниците да получават заплата, докато временно са отстранени от работата си. Великобритания също има пакет за поддръжка. Много от тези работници стават по-късно.

 „Сега имам доста спокоен старт  сутринта“, каза Дейвид Фрийман, анализатор на финансовите служби от Лондон. "Събуждам се около половин час преди работа."

Наблюдава се по-дълбок спад в използването на електроенергия в следобедите. Преди това потреблението на енергия се увеличаваше между 2 ч. и 5 ч. Сега затихва, докато хората се отправят на разходка или въздух или подремват.  Това е „сякаш преживяваме един месец , който се състои само от недели“, каза Ийн Стафъл, старши преподавател по устойчива енергия в Imperial College London.

От 18:00 ч. потреблението на електроенергия започва да нараства рязко, когато хората свършат работа и започват домакински дела. Гледането на телевизия се покачва в ранните часове на вечерта. 

Интернет трафикът нараства бързо с увеличаване на честотните приложения, като поточни услуги и Zoom. Това може да означава, че месечната консумация на широколентов достъп от около 600 гигабайта, с около 35% по-висока от преди, според Bloomberg Intelligence.

В Сингапур потреблението на електроенергия е спаднало значително, след като страната бе блокирана на 7 април. Потреблението на електроенергия намаля и остава ниско през деня.  

Ситуацията е предизвикателство  за електропреносните мрежи и търговците на електроенергия. Прогнозирането се основава на исторически данни и няма как да се впише в новите модели. Най-близкото, до което можем да се доближим е да гледаме консумацията по време на големи събития като Световни първенства по футбол, когато хората са седнали едновременно пред телевизорите, според експерт от  от MFT.

 „Прогнозирането на потреблението в момента е много сложно“, казва Крис Кимет, директор на електропреносните мрежи на Reactive Technologies Ltd. „Глобалната пандемия е неизследвана територия.“

Как ще изглежда потреблението след края на кризата, също е открит въпрос. Различните страни по различен начин отменят ограниченията.Германия и Австрия първи разхлабват ограниченията, а Италия остава под строг контрол. Някои промени могат да бъдат постоянни, като част от служителите да продължат да работят от къщи.  

В Китай, който  се възстановява по-бързо , отколкото Европа или САЩ, рязкото свиване на общия изход на мощност маскира промяна в ежедневните процедури.

Хранителните навици са се променили. Ресторантите разширяват доставката и дори предлагат хранителни услуги, тъй като предпочитанието за хранене у дома продължава. Потреблението на електроенергия в домакинствата в Китай вероятно се е увеличило от дейности като готвене и отопление, според IHS Markit, който казва, че търсенето на жилища е нараснало с 2,4% през първите два месеца.