Нов видеоклип, заснет по време на експедиция, показва сърцераздирателни кадри на умираща от глад полярна мечка.

Според екипът трагедията, която са запечатали с камера, е пряко следствие на промените в климата. "Ето така изглежда глобалното затопляне", споделят те, показвайки кадри на издъхващата мечка.

Костите на мечката се броят, козината ѝ види застрашително от тялото, а краката ѝ не я държат. Изключително слабото животинче се бори през последните мигове от живота си, влачи се и със сетни сили търси храна в изоставен риболовен лагер.

Видеоклипът е заснет от режисьорите на SeaLegacy на Somerset Island, близо до островите Бафин в Нунавут.

Екипът е искал да се намеси, но не са разполагали с подходяща храна за животното, нито с пистолет с упояващи стрели, за да я приспят.

"Решихме да продължим да снимаме, за да не умре напразно клетото животно. Стояхме там и плачехме, снимахме и сълзи се стичаха по бузите ни”, описва сблъсъка си с умиращото животно един от операторите пред National Geographic.

Заради глобалното затопляне и топенето на полярните ледове, естествената среда на белите полярни мечки изчезва. Те се изхранват с лов на тюлени, но с отдръпването на ледовете храната им изчезва.

„Когато учените казват, че мечките са изчезващ вид, искам хората да знаят как изглежда това. Мечките ще умрат от глад. Така изглежда умираща от глад мечка”, казва операторът.

Кадрите бързо се завъртяха в социалните мрежи и хиляди изразиха скръбта си за природния катаклизъм, водещ до тези фатални последствия.

В миналогодишно изследване на Европейския геонаучен съюз топенето на полярните шапки е посочено като водеща заплаха за полярните мечки.