Папа Франциск изрази загриженост заради руската военна мобилизация близо до границата с Украйна и призова за облекчаване на напрежението между двете страни. В съобщение към обществеността Папа Франциск заяви, че е наблюдавал струпването на военни сили на Западна Русия с голямо притеснение, предаде SkyNews.

„Моля ви, силно се надявам да се избегне увеличаване на напрежението и че напротив, правят се жестове, способни да насърчат взаимното доверие и да благоприятстват мира. Приемете присърце тежката хуманитарна ситуация, пред която е изправено населението, за което се моля“, казва Папата.

През последните седмици Русия разположи 41 000 войници в близост до границата с Източна Украйна и още 42 000 войници в Крим. Военната мобилизация е описана от САЩ и НАТО като най-голямата в района след руската анексия на Кримския полуостров през 2014 г. От своя страна Русия заяви, че натрупването е част от "учения за готовност", организирани в отговор на, както тя твърди, продължаващи заплахи от НАТО и провокации от Украйна.

Руските и американските лидери разговаряха по телефона по-рано през седмицата. Според Белия дом Байдън е подчертал непоколебимия ангажимент на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Конфликтът между Русия и Украйна се разрастваВисш руски служител предупреди, че Москва може да се намеси, за да помогне на рускоезичните жители в Източна Украйна

Президентът на Украйна призовава за по-широка подкрепа от ЕСТой пожела и НАТО да се намери в конфликта им в Русия