Продължава борбата за овладяване на големия пожар, който достигна северните предградия на Атина.

Хиляди хора са принудени да напуснат домовете си. Има възрастни хора, които отказват да се евакуират и се налага полицията да ги извежда насила. Огънят бързо се разпространява от горите към населените райони, а гъстите облаци дим се виждат от цяла Атина.

Заради пожара е прекъснат високоволтов електропровод, което доведе до прекъсвания на електричеството в редица райони в областта Атика. От няколко дни насам метеоролозите предупреждават за опасност от пожари, тъй като температурите в страната са над 40 градуса.

В района, където избухна пожарът температурите достигнаха 45 градуса, с по-малко от 10% влажност. Тези екстремни условия се дължат на големите горещини, които са обхванали страната от миналата седмица. Поривите на вятъра достигат 6 по скалата на Бофорт. Всичко това доведе до множество въздушни потоци, носещи голям топлинен товар, който се раздухваше в гъсто залесена зона. Така горският пожар създаде свой собствен микроклимат”, заяви Никос Хардалиас, заместник-министър на гражданската защита.

Заради дима дишането в района е затруднено. В засегнатите квартали е обявено извънредно положение.