Ново земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер е ударило Турция, събщават от сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул. Според публикуваната от обсерваторията информация трусът е станал в 10:48 ч. местно време.

Епицентърът му е бил в района на окръг Кахраманмараш (град Гьоксун). Земетресението е било на дълбочина 5 км под земната повърхност. Това е поредният по-силен трус в поредицата земетресения в района от понеделник насам. 

Броят на жертвите след опустошителното земетресение в Турция нарасна до над 11 200. По последните данни турските власти съобщават за 8 574 души, които са открити мъртви след природното бедствие. Трудно е да се получат данни от Сирия, но по информация до момента, броят на потвърдените смъртни случаи досега е 2662. За това съобщава ВВС.

Хиляди сънародници с помощи към Турция, търсят още топли дрехи и стоки от първа необходимостКак описват мястото на ужаса пловдивските доброволци?

Земната маса в Турция се е изместила с три метра

Двете земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 са причинили изместване на земната маса в Турция с три метра, съобщи директорът на сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул проф. Халюк Йозгенер.

"Преживяваме истинско природно бедствие, невиждано досега. В един и същи ден станаха две земетресения едно след друго с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер. Земната маса се измести с цели три метра", заяви проф. Йозгенер пред журналисти, цитиран от БТА.

По думите на турския учен през 2022 година в Турция са станали 170 земетресения с магнитуд над 4.

"След августовското земетресение през 1999 година (в района на Мраморно море), земетресенията от 6 февруари са най-мощните и най-разрушителните за последните 24 години", посочи той.

Ученият обясни, че последните земетресения в Кахраманмараш са освободили енергия, която е била натрупвана в продължение на 500 години, а на места и 700-800 години.

Втора мразовита нощ в Турция и Сирия, жетрвите са вече над 8000Повечето загинали са от южната ни съседка