Законодателни промени в Нидерландия са на път да доведат до забрана на едни от най- популярните породи кучета - френски булдог, чихуахуа, мопс, английски булдог, бостън териер и др. Общо 12 са т.нар  брахицефалните породи, които ще бъдат застигнати от промяната, която е по настояване на природозащитни и "зелени" организации. 

Новината за забраната буквално взриви както кинолозите , така и хората, които отглеждат домашни любимци от тези породи. Част от собствениците на френски булдоци вече си сложиха надписи "PROTECTED FRENCH BULDOG" на мястото на профилните си снимки. Подобни са и страстите сред любителите на чихуахуа, които също са сред предпочитаните компаньони заради малките си размери и спокойния си характер. 

От 18 май 2020 г. нидерландското правителство прилага нови  мерки, свързани с отглеждането на 12 породи от кучета брахикефали.  Тези мерки планират отказ за издаване на родословие на животни по сега действащите стандарти за породите. Родословие ще се издава само ако кучето притежава  определени характеристики в съответствие с новите стандарти . 

"Така иска ПРАВИТЕЛСТВОТО на Холандия да изглежда породата "френски булдог" !!! Пълен ужас! Първо с крив гръб, второ с размер като балерина, трето с някакъв израстък опашка. В първия момент реших, че е мелез" , пише в профила един от собствениците на булдог. 

 Според кинолози новите стандарти слагат край на тези породи на холандска територия. По инициатива на  кинолози, които отглеждат съответните породи е създадена петиция, която да протестира срещу тези мерки на нидерландското правителство. 

Отговорът на Асоциациите на породите в различните страни дойде светкавично, още след обявяването на промените. Хренската асоциация заяви, че породата "френски булдог" е селектирана стотици години и представлява национално богатство на Франция. Също така французите напомнят, че само те имат право да правят промени в стандартите на породата. По тази причина те няма да приемат абсолютно никакви промени в стандартите. Колегите им от Русия също ги подкрепиха, заявявайки , че новият стандарт е абсолютно неприемлив. Двете страни няма да признават родословията на кучета родени в Холандия след 18 май 2020 г. 

"Винаги сме се отнасяли с огромно уважение към холандските развъдчици, тъй като те давали на света на френски булдози огромен брой изключителни шампиони и е много жалко, че с една писалка някой може да зачеркне много години работа за славата на породата" пишат от Националния клуб на френските булдози в Русия. 

Президентът на Световната федерация по кинология д-р. С Томас също се включи с остър коментар. 

"Наш приоритет е опазването на тези застрашени брахицефални породи, които всички са национални наследства, и защитата на интересите на отговорните животновъди (срещу отделните производители на кученца, които не попадат под никакви разпоредби в страната). 

Едно от най-големите ни притеснения - освен че игнорираме националното наследство на страните на произход на засегнатите породи - се крие във факта, че подобно законодателство поставя в изгодна ситуация тези ненаблюдавани и нерегистрирани стопани на кученца, на които сега им се дават инструментите, за да избегнат всякакъв тест, генетичен тест и професионален надзор върху дейността им.
Огромен процент от кучетата ще бъдат произведени в отделни домакинства без официална принадлежност към регистриран развъдникь а като последица общият здравен статус на тези кучета ще бъде драстично и негативно повлиян в близко бъдеще.
Имайте предвид, че след като загубим регистрирания генетичен басейн, контролът на качеството се губи завинаги, заяви д-р Томас. 

Той предупреди, че Генералният комитет на FCI ще предприеме и други действия и мерки, след като получи официална информация за фактите и обстоятелствата.

"Проблемът действително е сериозен, тъй като говорим за породи селектирани в продължение на стотици години. Всяка от тях е селектирана спрямо работата на съответната порода за хората - дали като пазач, пастир, компаньон, ловец и т.н.т. Натискът за забрана на въпросните породи идва от различни природозащитници, които от години имат лошо отношение към отглеждането на чистопородни животни и провеждането на изложби" коментира председателят на пловдивското киноложко дружество д-р Костадин Шанков. 

Той заяви, че от пет години има огромен проблем с транспортирането на животни от тези породи, тъй като самолетните компании отказват да ги превозват. Причината е, че някои от тях не успяват да издържат и умират. 

Д-р Шанков припомни, че киноложките организации имат етичен кодекст, в който освен критериите за външния вид на кучето , са упоменати и критерии за здравния статус на животното и тези , които имат проблеми се отстраняват своевременно  и не бива да бъдат развъждани.