Снимки на немощни лъвове в окаяно състояние шокираха света. Животните се намират в зоопарка "Ал Кураши" в Судан. Шокиращите кадри бяха разпространени в социалните мрежи и предизвикаха обществено възмущение в световен мащаб. На снимките се вижда, че големите котки за изключително недохранени, а ребрата им се броят.

Международната организация "Четири лапи" бързо реагира и организира спешна акция. Ветеринарният лекар Амир Халил и неговият спасителен екип вече пътуват към суданската столица Хартум, за да окажат помощ на бедстащите животни. В международния екип на организацията има и българско участие. По думите на специалистите лъвовете са изправени пред мъчителна смърт от глад, затова са необходими светкавични действия. Една от лъвиците е починала през уикенда, а друга е в критично състояние, алармират от "Четири лапи".

Прирозащитниците отчаяно се опитват да осигурят необходимите хранителни запаси и медицински грижи възможно най-бързо. Освен оцелелите четири лъва, в зоопарка "Ал Кураши" се отглеждат още хиени, орли, костенурки и змии. Причината за тежкото състояние на големите котки, е че зоопаркът не получава достатъчно средства от властите, за да осигури изхранването на обитателите си, смятат местни жители.

Кампанията за спасяването на животните, подета от судански активисти, накара властите да обърнат внимание на проблема и да потърсят решение със съдействието на опитните експерти на "Четири лапи". Екип от специалисти от Австрия, Германия, Франция, Холандия и България, воден от опитния ветеринарен лекар д-р Амир Кхалил, вече пътува към Судан по покана на правителството на африканската държава и в следващите дни ще извърши детайлен медицински преглед на животните, ще окаже неотложна помощ и лечение, ще осигури правилното им изхранване и съвместно с местния отдел за дива природа към Министерството на вътрешните работи на Судан ще търси най-доброто дългосрочно решение за животните. Очаква се експертите на "Четири лапи" да бъдат поканени да направят оценка и на други зоопаркове в Судан.

"Четири лапи" е една от малкото организации за защита на животните с опит в оказването на помощ за животни в държави, засегнати от военни конфликти или политическа нестабилност. През последните три години екипи на организацията спасиха бедстващи животни от зоопаркове в Мосул (Ирак), Алепо (Сирия) и Ивицата Газа.

Българските представители на организацията полагат изключителни грижи за големите котки в родните зоопаркове. Доказателство за активната им работа е небезивестния случай на лъвчетата от зоокъта в Разград Терез и Масуд. След спасителната акция големите котки вече живеят щастлив живот в спасителен център в Нидерландия. Братята лъвове имаха костни деформации и недостиг на хранителни вещества вследствие на лошите условия, в които бяха отглеждани. Протестите случая с лъвчетата изкараха хиляди граждани на площада пред Министерския съвет. Сред спасените лъвове от разградския зоопарк е и Асен, който беше на прага на смъртта. 

Помните ли лъвчетата Масуд и Терез? Вижте как изглеждат те сега СНИМКИ и ВИДЕОСлед поредица от протести, животните бяха транспортирани в спасителен център в Холандия

Лъвът Асен от Разград също замина за ХоландияДори в областната дирекция по безопасност на храните не са знаели, че е този лъв живее в зоопарка

Случаите с лъвове в окаяно състояние в Разград далеч не приключват до тук. През октомври 2019 г. видео показа голямата котка Любо, който куца и има травма на лапата. След редица сигнали от притеснени граждани стана ясно, че животното е имало счупен четвърти нокът. Преди това пък е имал стара рана. Служителите в зоокъта не успяха да дадат обяснение защо не е потърсена лекарска помощ за лъва. Проверките на РИОСВ-Русе и на Областна дирекция по безопастност на храните-Разград установиха, че договорът на мястото с местна ветеринарна клиника е изтекъл още в края на август. Последната манипулация на раната на Любо е извършена на 29 август. Нов ветеринарен лекар е назначен едва в началото на октомври. От МОСВ бяха категорични, че проблемът е ветеринарен, а не нормативен. 

Припомняме, че зоопаркът в Разград няма лиценз. От 2017 г. насам мястото е се нередовни документи. За да може средата да наподобява повече хабитата на лъвове, подът на клетката трябва да бъде покрит със специално меко покритие или почва. В клетката на лъвововете в разградския зоопарк обаче подът е циментов. Най-вероятно точно това е и причината за травмата на Любо. 

Никой не се погрижил за ранения лъв в Разград повече от месецЧетвъртият нокът на лапата му го няма и живецът е оголен, направени са му кръвни изследвания