И лъвът Асен, който беше спасен от зоопарка в Разград, замина за центъра за големи котки „Фелида“ в Холандия. Там вече са други две лъвчета от зоопарка – Терез и Масуд.

В края на ноември миналата година 3-годишният Асен пристигна в тежко състояние в София, след като месеци наред бе живял в лоши условия. Тогава специализираният екип, събран от международната фондация „Четири лапи“, установи, че той е обезводнен, отпаднал и с дистрофия на мускулите заради липсата на движение.

Той беше на прага на смъртта – коментира Явор Гечев от „Четири лапи“. – Ние го открихме в много тежко състояние, затворен в едно тясно вътрешно помещение без добро почистване, без достатъчно храна. Де факто го бяха оставили да умре в това помещение. Успяхме да го измъкнем в последния момент“.

Фондацията открива Асен съвсем случайно, оказва се, че дори в областната дирекция по безопасност на храните не са знаели, че е този лъв живее в зоопарка и то – при тези условия, каза Гечев. Именно от ОДБХ се свързали с „Четири лапи“ и помолили за помощ.

Няколко месеца Асен живя в Столичния зоопарк, докато състоянието му се подобри. Освен видимата промяна в теглото, вече има промяна и в поведението му – има самочувствие, много по-спокоен е и е много по-стабилен като походка, благодарение на лечението. За съжаление, до края на живота си Асен ще бъде на лекарства, под постоянно наблюдение и грижи.

Лъвът Асен
Гечев очаква до утре вечерта Асен да е в Холандия и най-вероятно във вторник сутринта ще е в новия си дом.

Родителите на Асен – Рая и Хектор, също са в София, където на този етап се полагат най-добрите грижи. За тях също ще се търси дом.