След сигналите на притеснени граждани разградският лъв Любо беше прегледан. Животното е със счупен четвърти нокът на лапата. Нокътят въобще го няма,а живецът е оголен и възпален. Именно затова лъвът не стъпва на лапата си и куца, тъй като изпитва силна болка, обясняват природозащитници от Разград.

Направени са му и кръвни изследвания, биохимия и общ преглед. Старата видима рана е в добро състояния и заздравява. Проблемът обаче е в новата му травма на лапата. Никой от зоопарка не знае кога се е наранило животното. Служителите не могат да дадат обяснение на въпроса защо досега не е потърсена лекарска помощ за животното. 

При извършената проверка от представители на РИОСВ-Русе и на Областна дирекция по безопастност на храните-Разград на зоокъта в Разград беше установено, че договорът на мястото с местна ветеринарна клиника е изтекъл още в края на август. Последната манипулация на раната на Любо е извършена на 29 август. Нов ветеринарен лекар е назначен едва в началото на октомври, научи TrafficNews.

Огражденията на лъвовете отговарят на минималните изисквания на специализираната наредба. В момента на територията на зоокъта се извършват ремонтни дейности и се изграждат на волиери за птиците. От ОДБХ-Разград ще бъдат дадени предписания на Община Разград за предприемане на спешни мерки по ветеринарното обслужване на нараненото животно, посочва се в доклада на РИОСВ-Русе.

От МОСВ пък бяха категорични, че проблемът е ветеринарен, а не нормативен. 

Припомняме, че зоопаркът в Разград няма лиценз. От 2017 г. насам мястото е се нередовни документи. За да може средата да наподобява повече хабитата на лъвове, подът на клетката трябва да бъде покрит със специално меко покритие или почва. В клетката на лъвововете в разградския зоопарк обаче подът е циментов. Най-вероятно точно това е и причината за травмата на Любо. 

Това далеч не е първи случай на лъв, за който не се полагат адекватни грижи в разградския зоокът. След поредица протести преди повече от година от същия зоокът бяха изведени лъвчетата Терез и Масуд, както и лъвът Асен, който според лекарите на "Четири лапи" също беше в окаяно състояние.

Експерт: Всички животни от зоопарка в Разград трябва да бъдат изведениСпоред Габриела Попадопова още няколко зоокъта в страната трябва да бъдат затворени

Помните ли лъвчетата Масуд и Терез? Вижте как изглеждат те сега СНИМКИ и ВИДЕОСлед поредица от протести, животните бяха транспортирани в спасителен център в Холандия