Тази вечер най-малко 65 души пострадаха от атака с дронове от страна на Хизбула в Северен Израел.

Израелски танк под обстрел навлезе в позиции на сините каски на ООН в Южен Ливан и напусна поста, след като евакуира ранени войници. По-рано премиерът на Израел отправи призив към Антониу Гутериш.

"Обръщам се директно към генералния секретар на ООН – време е да евакуирате вашите сили от крепостите и бойните зони на Хизбула. Израелската армия многократно е искала това и е получавала многократни откази и те са били с цел осигуряване на човешки щит на терористите от Хизбула. Вашият отказ да евакуирате сините каски ги прави заложници на Хизбула. Той застрашава тях и живота на нашите войници", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова ръководителя на ООН да изтегли мироопазващите сили на световната организация, разположени в Южен Ливан.

В същото време Тел Авив обеща на Вашингтон да не вреди на сините каски, някои от които пострадаха при израелски обстрели.

Миропазващите сили обаче съобщиха днес, че израелски танкове са съборили главния портал на базата им и са навлезли за кратко в техни позиции. Командването на сините каски поиска обяснения.

Най-малко петима миротворци пострадаха през последните дни от израелски обстрели. Тел Авив твърди, че това е станало случайно.

40 държави осъдиха нападенията срещу войници на ООН, които са близо 10 000 от около 50 националности и наблюдават прекратяването на огъня, което сложи край на войната между Израел и Хизбула през 2006 година.

През деня Израел прехвана ракети, изстреляни от групировката срещу град Хайфа. Израелска атака разруши пазара в град Набатия, голям град в Южен Ливан. Властите търсят оцелели сред руините.

"Домът ми и къщите на моите роднини са тук. Не мога да си тръгна, Набатия е моята душа", коментира Махмуд Храбзат, жител на Набатия.

Продължава издирването на оцелели и в Бейрут, след като в четвъртък там загинаха 22-ма души. Някогашният оживен нощен живот в ливанската столица е вече само спомен.

"Улицата е пуста. Половината от ресторантите работят и ако отворят то е само за половин ден", каза още Басам, собственик на бар в Бейрут.

Ливанското правителство отложи началото на тазгодишната учебна година. Много училища се използват за убежища за бежанци от войната.