В специално телевизионно обръщение френският президент Еманюел Макрон обяви извънредно положение в икономиката и социалното дело.

Целта на мярката е съживяване на икономиката и връщането на достойнството на френския работник. В отговор на протестите на т.нар. „жълти жилетки“ той обеща увеличение на минималната работна заплата от 100 евро от следващата година.

Каза също така, че работодателите могат да раздадат премии в края на годината, които няма да бъдат облагани с данъци. Еманюел Макрон допълни, че гневът на протестиращите е бил „дълбок и в много случаи оправдан“, предава БНТ.

„Признавам вината си в създалата се ситуация“, допълни Макрон и допълни: „Може да съм създал усещането, че имам други приоритети. Знам, че някои от вас са се обидили от думите ми“.

Макрон осъди "недопустимото насилие" по време на протестите и обеща да направи всичко възможно за възстановяване на спокойствието. Той обеща да поиска от големите корпорации да вземат участие в развитието на страната, предаде ТАСС. " Големите предприятия и най-богатите граждани са длъжни да помогнат за успеха на нацията, каза той. Ще ти събера и ще взема решения по този въпрос тази седмица".