Германия установява временен граничен контрол, решението влиза в сила незабавно. Това е съобщил министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер, съобщи AFP.„Целта на тази мярка е да спре сегашния приток (на мигранти) към Германия и да го превърне в организиран процес“, заявил е министърът.

По данни на германските власти, за последните две седмици само в Мюнхен са се регистрирали 63 хиляди бежанци

Директорът на германските железници информира своя австрийски колега, че властите в Берлин спират железопътния транспорт от Австрия. Новината бе оповестена официално от говорителката на австрийските железници. Все още обаче не е ясно дали ще се движат влакове от Германия за Австрия, каза още тя и уточни, че спирането на връзката вече е в сила. По-рано днес германските вестници „Билд“ и „Шпигел“ обявиха, че Германия възстановява контрола по границите си с Австрия, откъдето преминават десетки хиляди бежанци.

Така тя прекратява действието на Шенгенските споразумения за свободното движение в Европа. Възобновяването на проверките на документите за самоличност по границите на страните-членки на Шенген се очаква да бъде оповестено от германския вътрешен министър Томас Де Мезиер по време на извънредна пресконференция тази вечер. Самият вътрешен министър в интервю за "Тагешпигел" съобщи, че бежанците няма да имат възможност да избират страната, в която да живеят, съгласно разпределението на квоти за мигранти в страните от ЕС. След това канцлерът Ангела Меркел осведоми по телефона австрийския канцлер Вернер Файнман за намерението на германските власти да въведат контрол в пограничната зона и на място да отсяват мигранитте, които нямат право да получават статут на бежанец. По думите на Меркел стъпката трябва да даде сериозен знак за онези потенциални бежанци, които сега се намират в Близкия изток. Според „Пресе“ като първа стъпка ФРГ възнамерява по ускорена процедура да разглежда молбите на гражданите от Западните Балкани и да ги депортира. Става дума за страни, които са започнали процес на сближаване с Евросъюза.

TrafficNews.bg