Украсата за коледните празници в Германия започва да се подрежда още към края на ноември. Навсякъде проблясват безброй коледни лампички, грейнали елхи и всяка витрина е празнично декорирана. За германците четирите седмици преди Рождество, се наричат Advent (от латински – „пришествие”) и са най-важният карнавал. Всичко е богато декорирано, още от летище „Луфтханза”, веднага се чувства празничната атмосфера. Германците обичат да се издокарват с шапки на Дядо Коледа, а често преобладаващ цвят в облеклото им е червения.

Коледният базар е също неизменна част от традицията по празниците. По главните улици и площади се разполагат малки дървени къщички с изобилие от сувенири, коледни украси, лакомства и сладкиши, шоколадови фигурки, захарен памук, всичко това придружено с уханието във въздуха на марципан и печени бадеми. А, традиционния германски коледен сладкиш е щоленът, който впечатлява с крехкия вкус на стафиди с ром.

Коледата в Мюнхен е веселие, придружено с коледни песни, греяно вино, пазаруване, разходки, забавления на ледени пързалки, виенски колела и люлки. Малки и големи играят и се наслаждават на безценни мигове, прекарани със семейството на една от най-хубавите пързалки в Германия, която се намира на "Карлсплац" в Мюнхен. Изградена е и висока тераса, която е закрита. Коледата не минава без пазаруване, което трае дни наред и в повечето случаи представлява препускане из огромни търговски центрове. Характерно за големите германски градове са дългите търговски улици, повечето от които са пешеходни. В Мюнхен основният маршрут минава по "Нойхаузер щрасе", водеща към "Мариенплац". Зад луксозните витрини се крият неподозирани на пръв поглед цени, тъй като за германската потребителска култура намаленията, отстъпките и промоциите са свещени блага. За разлика от България, в която цените по празниците се покачват двойно, в Германия те падат драстично.

Цветелина Велкова
Фотограф: Евгени Йончев