Американската фармацевтична компания Eli Lilly and Company вчера отново обяви положителни резултати за лечението на COVID-19. Това е смес от две синтетични антитела, която намалява броя на хоспитализациите и смъртните случаи с 87 процента, според проучване на компанията.

В края на януари компанията обяви, че комбинация от двете антитела, бамланивимаб и етезевимаб, намалява риска от хоспитализация и смърт със 70 процента. Дозите са 2,8 грама за всяко антитяло. Този път дозата на бамланивимаб е 700 милиграма, а на етезевимаб 1,4 грама.

Клиничното изпитване включва 769 души на възраст над 12 години, които са тествани положително за COVID-19 и имат рискови фактори, които ги правят по-склонни към заболяването. 511 от тях са получавали лекарства, а 258 са получавали плацебо.

Сред лекуваните с комбинацията от антитела четирима са хоспитализирани и никой не е починал. В групата на плацебо 11 са обгрижвани, а четири са починали от коронавирус.

Лекарството беше спешно одобрено в Съединените щати в началото на февруари (в доза от 700 mg бамланивимаб и 1,4 g етезевимаб) за хора в риск, както поради възраст, така и поради други заболявания. Тези синтетични антитела, които се прилагат интравенозно, са лабораторна версия на защитните клетки на тялото.

Имунната система произвежда антитела в организма, когато се сблъска с вируса, за да се отърве от него. По този начин увеличаването на техния брой при лица с висок риск помага на имунната им система да победи вируса по-бързо.