Климатичните промени се възприемат от обществото като най-голямата световна заплаха. Те са следвани от опасенията, свързани с тероризма и киберсигурността, сочат резултатите от глобално изследване, цитирано от ДПА и Ройтерс.

Проучването обхваща 26 страни, като участниците от 13 от тях посочват климатичните промени като най-голямата заплаха. Осем страни определят тероризма на "Ислямска държава" като най-голямата заплаха. Според четири, сред които Япония и Южна Корея, най-заплашителни са кибератаките, извършвани от други държави. Полша пък посочва силата и влиянието на Русия като най-голяма заплаха, но това опасение не се проявява забележимо в останалите.

Участниците изразяват и притесненията си от ядрената програма на Северна Корея, от тенденциите в световната икономика, нарастващата сила и влияние на Китай, макар тези опасности да не застават начело в списъка в никоя от държавите, обхванати от проучването. В Германия притесненията, свързани със САЩ, са се засилили най-много, нараствайки с 30% спрямо 2013 г.