Хонконгският демократичен магнат Джими Лай е осъден на 12 месеца затвор, след като е признат за виновен за неразрешено събрание.  Лай беше един от няколкото активисти в съда, които по-рано бяха признати за виновни по обвинения, свързани с големи демократични демонстрации през 2019 г.

73-годишният основател на медията Apple Daily, яростен критик на управлението на Пекин.

Присъдата идва, тъй като все по-често предприемат репресии срещу правата и свободите на Хонконг. Девет активисти бяха осъдени днес за участие в демонстрация на 18 август 2019 г. Други трима получиха присъди във връзка с отделен протест на 31 август.

По-рано тази седмица вестник Apple Daily на Лай публикува собственоръчно написано от него писмо, изпратено от затвора, в което се казва:

 "Наша отговорност като журналисти е да търсим справедливост. Докато не сме заслепени от несправедливи изкушения, докато ние не позволяваме на злото да си пробие път през нас, ние изпълняваме нашата отговорност. "

Пред BBC в ексклузивно интервю преди изслушването на обвинението, Лай, каза, че дори да бъде затворен зад решетките, той все още ще „живее живота си смислено".

Г-н Лай беше обвинен общо в осем обвинения, две от които бяха наложени по новия Закон за националната сигурност на страната, който може да доведе до максимален срок на затвор. 

Хонконгският демократичен магнат Джими Лай е задържан за измамаЗаради същия закон зад решетките влизат активисти, осъдени за участието им в масови протести