В четвъртък съдът му отказа гаранция по обвинение на демократичния медийния магнат Джими Лай, свързано с незаконното използване на помещенията на компанията му. Това се случва ден след затварянето на трима видни продемократични активисти. Арестите породиха опасения от възобновяване на репресиите срещу градските активисти и медийни фигури, подтикнати от противоречив нов закон за сигурността. Китай заяви, че той е въведен, за да върне стабилността на територията след година на размирици. Критици обаче са на мнение, че този закон заглушава общественото несъгласие.

Хонконгският медиен магнат и поддръжник на демокрацията Джими Лай е обвинен в измама и задържан до съдебно заседание през април следващата година. 72-годишният Лай е арестуван сряда вечерта заедно с други двама висши ръководители от медийна компания.

Г-н Лай е основателят на компанията Next Digital. Там се публикува Apple Daily, четен таблоид, който често критикува лидерството на Хонконг и континенталната част на Китай.

В четвъртък тримата мъже се явили в съда, за да бъдат повдигнати обвинения. Те са свързани с предполагаемо незаконно използване на седалището на тяхната компания  за цели, които не са разрешени от нейния наем. Няма повече подробности по случая.

Според доклад на Apple Daily обаче, съдията бил същият, избран от ръководителя на града Кари Лам за разглеждане на дела за национална сигурност. Двамата висши ръководители Next Digital на получили гаранция.На Джими Лай било отказано, тъй като бил счетен за "укриващ се риск".

Един от най-изявените привърженици на града за продемократичното движение, г-н Лай се оценява на стойност над 1 млрд. Долара (766 млн. Паунда). След като направи първоначалното си състояние в индустрията за облекло, по-късно се впуска в медиите и основава Next Digital.

Г-н Лай са повдигната обвинения за "сговор с чужди сили" съгласно новия закон за националната сигурност.

Той бил арестуван през август, превръщайки се в най-високопоставения човек в Хонконг, задържан съгласно закона. А медията му е била претърсвана от стотици полицаи. По-късно той бил освободен под гаранция, но тогава казал пред BBC, че арестът е „само началото“.

 

 

В сряда активистите Джошуа Уонг, Иван Лам и Агнес Чоу били осъдени на затвор заради участието им в масови протести миналата година. Младите активисти, които са сред най-видните в града, били осъдени за неразрешено събрание.

Правозащитната организация Amnesty International обжалва решението, като заявила, че това е начин властите да "изпратят предупреждение на всеки, който се осмели да открито критикува правителството, че може да бъде следващият".