В унгарската столица Будапеща река Дунав е преляла от бреговете си и е наводнила улиците. Това съобщава Deutsche Welle. В социалните мрежи се разпространяват снимки и видеоклипове: на тях се вижда, че водата е стигнала до сградата на унгарския парламент.

Според унгарския министър-председател Виктор Орбан пикът на наводненията в Будапеща се очаква вечерта в събота, 21 септември. Той казва, че въпреки сериозността на ситуацията унгарските власти разполагат с достатъчно ресурси, за да се справят с бедствието.

Орбан заяви, че нивото на водата в река Дунав ще достигне своя пик в Будапеща в събота следобед, близо до вечерта, и ще бъде 846 cm. Рекордът в унгарската столица беше счупен през 2013 г., когато нивото на водата в реката достигна 891 см.

Унгарският министър-председател заяви, че водата вероятно ще се оттече от насипите на Будапеща в средата или в края на следващата седмица.

Агенция "Индекс" пише, че поради наводненията работата на няколко ферибота в Унгария е напълно спряна. Редица пътища също са затворени за движение.

Наводненията в Централна Европа се преместват в нови райони. Доброволци и служители на службите за спешна помощ са работили през цялата нощ, за да укрепят полския град Вроцлав от приближаващите наводнения. 

Най-големите наводнения от 20 години насам оставиха следи от разрушения от Румъния до Полша, като разпръснаха кал и отломки в градовете, разрушиха мостове, наводниха автомобили и оставиха щети за милиарди долари.