Нова ера на съревнование между големите световни сили като Китай, САЩ и Русия изправя света пред непредсказуемо бъдеще, съпътствано от по-голяма враждебност.

Това се казва в публикуван днес доклад на организаторите на Мюнхенската конференция по сигурността, цитиран от Reuters.

Озаглавен "Големият пъзел", докладът има за цел да очертае дневния ред за лидерите, които ще участват в годишната конференция, започваща в края на седмицата.

Очаква се вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс да участва във форума в баварската столица, който ще се състои непосредствено след обявеното от Вашингтон излизане от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег с Русия.

"С оглед на преобладаващите стратегически виждания във Вашингтон, Пекин и Москва очакванията за нова ера на съревнование между великите сили, изглежда се превръщат в самосбъдващо се пророчество", пише в документа.

"Ако всеки се готви за враждебен свят, то идването на този враждебен свят е предопределено. Периодът след Студената война - и свързваният с него общ оптимизъм - приключиха. Не е ясно обаче какъв точно нов ред ще се появи и дали преходният период ще бъде мирен", се казва в доклада.

Председателят на конференцията в Мюнхен Волфганг Ишингер, бивш посланик на Германия във Вашингтон, призова тези, които вземат политическите решения в средните по големина сили като Европейския съюз, да направят повече за запазване на либералния международен ред по света.