Шестте арабски монархии от Залива решиха да създадат обща полиция и военноморски сили, съобщиха световните агенции. Решението беше взето на приключилата вчера в катарската столица Доха годишна среща на върха на Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ).

Катарският външен министър Халид бин Мохамед ал Атия заяви, че полицейските сили ще подобрят сътрудничеството в борбата срещу тероризма, предаде АП. „Това ще бъде нещо подобно на Интерпол, но в границите на страните от ССЗ”, заяви министърът на пресконференция след срещата. Местният печат съобщи, че общата полиция ще се бори също срещу наркотрафика, прането на пари и киберпрестъпността. Щабът на новия правоохранителен орган ще бъде в Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства.

Планът за създаване на общи военноморски сили беше споменат в заключителната декларация от срещата, но без никакви подробности, отбелязва ТАСС.

В декларацията монархиите от Залива изразиха „пълната си подкрепа за Египет” и политическата програма на президента Абдел Фатах ас Сиси, съобщи АФП. Това бележи промяна в позицията на Катар, който дълго време подкрепяше египетските Мюсюлмански братя и бившият президент ислямист Мохамед Морси, свален от Сиси миналата година.

Срещата на върха на ССЗ беше доминирана от борбата с тероризма, за която във встъпителната си реч нееднократно говори председателстващият форума, емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани. „Ние трябва да оставим настрана съществуващите разногласия и заедно да застанем срещу опасностите”, обърна се той към лидерите на Саудитска Арабия, Кувейт, Оман, ОАЕ и Бахрейн. „Ние нямаме друг избор, освен да противодействаме на тероризма”, изтъкна емирът на Катар, цитиран от ТАСС.

TrafficNews.bg