Когато светът посочи Азия като успешен пример в борбата срещу коронавируса, овациите обраха Южна Корея, Тайван и Хонг Конг. Мнозина обаче пренебрегнаха Виетнам. До вчера в страната с 97 милиона души население имаше само 329 заразениq 307 оздравели и нито един смъртен случай, въпреки огромната граница с Китай и милиони китайски туристи всяка година. Успехът на Виетнам е още по-забележителен на фона на неособено добре развитата икономика и здравна система - на всеки 10 000 души се пада по един лекар, което е една трета от нивото в Южна Корея. След триседмична национална блоказа страната вдигна мерките за социална дистанция в края на април, като преди това в продължение на 40 дни не регистрира нито един нов случай на зараза. Бизнесът и училищата отвориха врати и животът постепенно се върна към нормалния си ритъм.

За скептиците официалните данни от страната изглеждат прекалено добри, за да бъдат истина, но лекарите твърдят, че те са съвсем обективни и точни. Медиците уверяват, че не е имало никакъв наплив на заразени в болниците. Как тогава Виетнам успя по такъв начин да избегне опасността? Отговорът се крие в комбинацията от 3 основни фактора, пише CNN.

БЪРЗА РЕАКЦИЯ

Виетнам започна да се готви за пандемията далеч преди да бъде установен първият случай. Още по времето, когато китайските власти и Световната здравна организация твърдяха, че няма данни вирусът да се предава от човек на човек. Не сме чакали напътствия от СЗО. Събирахме информация от различни източници и решихме да действаме възможно най-рано, разкрива Пам Куанг Тай - директор на Инфекциозното отделение към Националния институт по хигиена и епидемология в Ханой. Още в началото на януари на летището в Ханой започва измерване на темпетратурата на пътници, пристигащи от Ухан. Туристи с треска биват изолирани и подлагани на строг контрол и наблюдение. На 23 януари Виетнам докладва първите два случаи на зараза - китаец, живеещ в страната, и неговият баща, дошъл от Ухан да го види.

Още на другия ден властите отменят всички полети до и от Ухан. На 27 януари местното правителство обявява война на коронавируса, а 3 дни по-късно създава национален комитет за контрол на заразата - в същия ден, в който СЗО я обявява за международна здравна заплаха. На 1 февруари Виетнам постановява национална епидемия, а заразените са само 6. Всички полети до и от Китай са преустановени, както и издаването на визи за китайски граждани. След като коронавирусът се разпространява в Южна Корея, Иран и Италия, правителството спира достъпа на всички чужденци в края на март.

Не закъсняват и карантинните мерки на местно ниво. На 12 февруари район с население от 10 000 души северно от Ханой бива блокиран поради 7 случая на коронавирус. Училищата и университетите, които трябваше да отворят след Лунната нова година през февруари, остават затворени, за да отворят отново чак през май. Според местните здравни власти бързината на отговора срещу заразата е била ключов фактор за малкото болни в страната.

ИЗДИРВАНЕ НА КОНТАКТНИТЕ

Бързите и ефективни мерки ограничават разпространението на коронавируса и до 13 февруари в държавата има само 16 болни. В продвължение на 3 седмици след това няма нови случаи. До втората вълна през март, внесена от завръщащи се от чужбина виетнамци. Властите усърдно издирват техните контактни и ги поставят под задължителна двуседмична карантина. Положителните пациенти са длъжни да дадат подробен списък на хората, с които са контактували в последните 14 дни. По вестниците и телевизията започват да се пускат информации къде са били заразените, за да може хората, които са минавали през същото място или са имали контакт с тях, да се изследват незабавно.

Когато болницата в Ханой се превръща в огнище на заразата, властите я поставят под карантина и проверяват диапазон от около 100 000 души, свързани с нея - медици, пациенти, посетители и контактните на всички тях. Издирват почти всички и ги карантинират или тестват, ако имат симптоми. Властите изследват над 15 000 души, сред които - 1000 медици. Проследяват се и индиректните контактни, а местните са категорични, че едва ли в друга държава карантинните мерки са били толкова задълбочени.

Изолираните се затварят по здравни центрове, хотели или военни лагери. Някои от индиректните контактни се поставят при домашни условия. На 1 май около 70 000 души са карантинирани на осигурените от правителството места, а около 140 000 си остават у дома или по хотели. От първите 270 заразени, 46 процента са асимптоматични. Ако не са били установени с това упорито проследяване, неминуемо са щели да разпространят заразата в много по-големи мащаби.

ПУБЛИЧНА КОМУНИКАЦИЯ И ПРОПАГАНДА

Още от самото начало виетнамското правителство информира ясно и подробно населението за надвисналата заплаха чрез специализирани сайтове, горещи телефонни линии и различни приложения. Всички те осведомяват своевременно за размерите и разпространението на заразата и дават полезни медицински съвети. Здравното министерство редовно изпраща на населението напомнящи есемеси. Горещите линии регистрират по 20 000 обаждания на ден. Изобилстват и уличните постери и съобщенията в пресата и социалните мрежи.

В края на февруари здравното министерство пуска забавен видео поп хит на базата на известна местна любима песен, с който се описват начините и ползите от миенето на ръцете. Песента бързо натрупва 48 милиона гледания в YouTube. Разбира се, не на последно място властите отчитат дисциплината на хората, които познават силата на предишни епидемии и се отнасят към опасността много по-сериозно, отколкото в европейските държави и САЩ.